Μπιφτέκια αφράτα και ζουμερά
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο από σπάλα η ελιά.
- 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο και στιμμένο, η 3 κουταλιές κουάκερ.
- 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο.
- 1 αυγό (προαιρετικά) το οποίο θα προσθέσουμε λίγο πριν τα ψήσουμε και τα ξαναζυμώσουμε λίγο.
- 1 ντομάτα ώριμη τριμμένη στο μούλτι.
- 1 κρεμμύδι τριμμένο στο μούλτι.
- Λίγα φύλλα μαϊντανού.
- Λίγη ρίγανη (Όχι πολύ γιατί πικρίζει).
- 1 ποτηράκι κρασιού γάλα εβαπορέ αδιάλυτο.
- 1 κουταλιά σούπας γεμάτη ξύδι.
- Αλάτι.
- Πιπέρι φρεσκοκομμένο.
- Σένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά και προσθέτουμε το μουσκεμένο ψωμί η κουάκερ, το ελαιόλαδο και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αυγό. Ζυμώνουμε πολύ καλά βουτώντας κάθε τόσο τα χέρια σε ζωμο κοτόπουλου, η νερό . Η ζύμη μας πρέπει να είναι πολύ αφράτη, αλλά όχι νερουλή.
- Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για δυο ώρες. Λίγο πριν ψήσουμε τα μπιφτέκια , προσθέτουμε το αυγό, και ζυμώνουμε για λίγο να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Πλάθουμε μεγάλα μπιφτέκια και τα αλείφουμε με λάδι. Τα βάζουμε σε ταψάκι αντικολλητικό με τον ζωμό που περίσσεψε από το πλάσιμο και λίγο λάδι.
- Ψήνουμε σε γκριλ με αέρα για 20 περίπου λεπτά.
Τα μπιφτέκια που πλάθονται μικρά και ψήνονται περισσότερο απ όσο πρέπει, δεν γίνονται αφράτα και ζουμερά.
Το αυγό μπαίνει στο τέλος για να μη σκληρύνει η ζύμη.
Το ξύδι σπάζει τις ίνες του κιμά και τον αφρατεύει.
Ο ζωμός κοτόπουλου απογειώνει τη γεύση στα μπιφτέκια. Αν δεν έχουμε, διαλύουμε σε χλιαρό νεράκι ένα βιολογικό κύβο. Τότε φυσικά θα προσέξουμε να περιορίσουμε το αλάτι που θα βάλουμε στον κιμά.