Μπαστουνάκι γιορτινό
- 3 1/2 φλ. αλεύρι,
- 1 φακελάκι μαγιά,
- 2 αυγά,
- 1/2 φλ. βιτάμ,
- 1/2 φλ. γάλα,
- 1/3 φλ. ζάχαρη,
- 1 κ.γλ. αλάτι,
- ξύσμα και χυμό ενός πορτοκαλιού,
- 2 βανίλιες ή 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας,
- 2 φλ. άχνη με 2 κ.σ. χυμό πορτοκάλι για το γλάσο,
- διάφορες καραμελίτσες ή χρωματιστή τρούφα για το τέλος.
Γέμιση:
- 1 κ.σ. βιτάμ,
- ξύσμα σοκολάτας.
- Ζεσταίνουμε το γάλα με το βιτάμ, ρίχνουμε και διαλύουμε την μαγιά.
- Ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ το μείγμα μαγιάς, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον χυμό και το ξύσμα, τη βανίλια, αλάτι και τα αυγά, ανακατεύουμε καλά τα υλικά να ενωθούν.
- Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά και ζυμώνουμε μαλακή-αφράτη ζύμη.
- Βάζουμε στο ψυγείο τη ζύμη μας για 30 λεπτά.
- Ανοίγουμε ένα ορθογώνιο φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια,το αλείφουμε με το βιτάμ και πασπαλίζουμε με την τριμμένη σοκολάτα.
- Κόβουμε μικρές λωρίδες ζύμης αριστερά,δεξιά και τις σταυρώνουμε πάνω από τη γέμιση να την κλείσουμε καλά και να σχηματιστεί σχέδιο.
- Σκεπάζουμε,αφήνουμε 30 ακόμη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο αέρα για μισή ώρα μέχρι να ροδίσει.
- Αφήνουμε να κρυώσει λίγο,χτυπάμε την άχνη με τον χυμό και με κουταλάκι ρίχνουμε πάνω στο ψημένο μπαστουνάκι μας.
- Διακοσμούμε με καραμελίτσες ή τρούφα (αν θέλουμε).
Γέμιση μπορούμε να βάλουμε μερέντα με τριμμένα φουντούκια,μαρμελάδα ή ό,τι άλλο μας αρέσει.