Μπάμιες με μπαλσάμικο
Απλά τέλειες ,με δυο τρόπους μαγειρέματος στο φούρνο Ή την κατσαρόλα.Το μπαλσάμικο δίνει ωραία γεύση στις μπάμιες μας !
- 500 γρ. μπάμιες καθαρισμένες,
- 100 ml.λάδι,
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
- 1 ½ κ.γ. ζάχαρη,
- 1 φλ, του καφέ μπαλσάμικο ξύδι,
- 400 γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα,
- ½ μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο,
- αλάτι, πιπέρι,
- 2-3 μέτριες πατατούλες(προαιρετικά).
- Αν τις φτιάξουμε στην κατσαρόλα θα χρειαστούμε 400 ml. ζεστό νερό,
- για τον φούρνο 250 ml. ζεστό νερό.
- Κόβετε τα κοτσάνια που περισσεύουν απ’ τις μπάμιες, τις πλένετε, τις στραγγίζετε, ρίχνετε πάνω τους 2-3 κ.σ. ξύδι, τις ανακατεύετε και τις αφήνετε για μισή ώρα με 1 ώρα.
- Για τις μπάμιες στην κατσαρόλα: Σε μεσαία φωτιά, ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας κάθε τόσο για 4-5 λεπτά. Προσθέτετε τις μπάμιες και τις σοτάρετε μαζί με το κρεμμύδι για άλλα 5 λεπτά.
- Προσθέτετε το μπαλσάμικο, ανακατεύετε και σε 1 λεπτό προσθέτετε την ντομάτα και τα 400 ml. ζεστό νερό , αλάτι,πιπέρι και ανακατεύετε. Στα 20 λεπτά μαγειρέματος ανακατεύετε απαλά και ρίχνετε τον μαϊντανό,αφήνουμε 15 με 20 λεπτά οι μπάμιες μας είναι έτοιμες.
- Για τις μπάμιες στο φούρνο: Προθερμαίνετε τον φούρνο σας σε 180ο . Ρίχνετε όλα τα υλικά στο ταψί τα 250 ml. ζεστό νερό,ανακατεύετε καλά και το βάζετε σε μεσαίο ράφι στον φούρνο. Ψήνετε 1 ώρα, δοκιμάζετε και γυρνάτε τον φούρνο σε 190ο με αέρα και αντιστάσεις για 10 λεπτά να ροδίσει το φαγητό μας.
- Πασπαλίστε από πάνω με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε με τυρί φέτα.
Βγάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά Ή το ταψί από το φούρνο και αφήνετε τουλάχιστον 10-20 λεπτά μέχρι να σερβίρετε ώστε να πέσει η θερμοκρασία και να ενωθούν οι γεύσεις. Εγώ το έφτιαξα στην κατσαρόλα ,την επόμενη φορά θα το φτιάξω σίγουρα στο φούρνο!! Αλλαξα λιγάκι την συνταγή περνώντας από το τηγάνι τις μπάμιες πριν τις ενώσω με τα υπόλοιπα υλικά και πρόσθεσα 2 πατατούλες.