Μπακλαβάς ελαφρύς
γέμιση
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1 / 2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 45 γραμμάρια αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
- 40 γρ φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα
- 80 γραμμάρια καρύδια
- 40 γρ τριμμένη φρυγανιά
- 1 κουταλάκι φυτικό λάδι
- 200 γρ φύλλο κρούστας
- 3 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο
σιρόπι
- 100 γρ νερού
- 100 γρ χυμό πορτοκάλι
- 60 γρ μέλι
- 6 καρφάκια γαρύφαλλο
- 1 κομματάκι κανέλα
- 1 φλούδα απο λεμόνι
- 6 σταγόνες χυμό λεμόνι
- 1 κ.γλ. γλυκαντικό υγρό δηλαδή υγρή ζαχαρίνη
- Ζάχαρη, κανέλα, τα καρύδια και όλα τά άλλα υλικά για την γέμιση τά ανακατεύουμε.
- Παίρνουμε ένα Ταψί στρογγυλό 20 x 20 cm η στενομακρο και το λαδωνουμε με το λάδι.
- Κόβουμε τη ζύμη στα μέτρα του ταψιού σε 8 φύλλα στρογγυλά η στενομακρα 20 x 20 cm
- Λιώνετε το βούτυρο το ανακατεύουμε με το λαδι . Βάζουμε 2 φύλλα στο ταψί και τα ραντίζουμε λιγο με το βούτυρο, πασπαλιζουμε με το μείγμα καρύδι.,βάζουμε 1 φύλλο κρούστας, ραντίζουμε μέ βούτυρο και πασπαλιζουμε με τήν γέμιση καρύδι ξανακάνουμε πάλι το ίδιο
- Στο τέλος βάζουμε 2 φύλλα ζύμης κρουστας και κόβουμε τον μπακλαβά σε 9 η 10 κομμάτια, καρφώνουμε επάνω ένα καρφάκι γαρύφαλλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C στη μεσαία σχάρα για 30 λεπτά. η και περισσότερο, ώσπου να πάρει από πάνω και από κάτω ένα ωραίο χρώμα
- Βαζουμε τον χυμό πορτοκαλιού με το νερό, μέλι και γαρύφαλλο την κανέλλα, φλούδα λεμόνι να βράσουν ρίχνουμε καί τόν χυμό λεμόνι.
- Αφήστε να κρυώσει ελαφρώς, προσθέστε και τό γλυκαντικό υγρό και περιχύνουμε τόν μπακλαβά
.