Μπακλαβάς αλλιώτικος
- 1/2 κιλό φύλλο κρούστας (10 φύλλα) ή και παραπάνω είναι καλύτερα.
- 1/2 πακέτο βούτυρο(των 250 γρ.) λιωμένο
- 300 γρ. καρύδια χοντροκομμένα.
- 1 αυγό
- 1 φλ/νι αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, δαμάσκηνα, σταφίδες, σύκα)ή ότι έχουμε από αυτά ψιλ/μένα
- 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα χοντροκομμένα 1 κ. σ. κανέλα
- λίγο σουσάμι
- 4 κ. σ. .μέλι,
- 1 βανίλια
Για το σιρόπι
- 1/2 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα νερό
- 2 κ. σ. μέλι
- 1 κ. σ. χυμό λεμονιού και ξύσμα από μισό λεμόνι
- Σε μπολ φτιάχνω τη γέμιση, ανακατεύοντας καλά το λιωμένο βούτυρο ( κρατώ και λίγο για το άλειμμα των φύλλων), το αυγό, το μέλι, την κανέλλα και τη βανίλια.
- Μετά προσθέτω τα ξηροκάρπια και τα φρούτα. Αν δεν έχουμε ακριβώς τις αναλογίες ξηροκάρπια- φρούτα, δεν πειράζει. Εγώ εδώ έβαλα λιγότερα ξηροκάρπια γιατί δεν είχα, και πολύ περισσότερα φρούτα και ότι είχα τέλος πάντων και έγινε εξίσου καλό.
- Κατόπιν κόβω το φύλλο στο μέγεθος της φόρμας και το σκεπάζω, όσο δε χρησιμοποιώ, με πετσέτα για να μην ξεραθεί.
- Μετά βουτυρώνω τη φόρμα Νο 29 ( εσείς αν θέλετε, χρησιμοποιήστε μικρότερη, θα γίνει πιο χοντρός ο μπακλαβάς) και στρώνω τα βουτυρωμένα φύλλα ανά 2 και ανάμεσα βάζω 3-4 κουταλιές γέμιση. Αυτό το κάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση.
- Αν θέλετε να τον κάνετε πιο χοντρό, βάλτε περισσότερα φύλλα και γέμιση. Το τελευταίο φύλλο το βουτυρώνω και χαράζω σε 2 σημεία ελαφρά, τέλος βάζω σουσάμι.
- Ψήνω στους 180 ο πάνω - κάτω για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
- Εν τω μεταξύ φτιάχνω το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και το έχουμε να περιμένει.
- Όταν ο μπακλαβάς βγει από το φούρνο, ρίχνουμε το σιρόπι και το αφήνουμε να το απορροφήσει.
- Όταν κρυώσει το βγάζουμε από τη φόρμα.