Μουσακάς της Σοφίας

Μουσακάς νόστιμος εύκολος και για τους πιο άσχετους στη κουζίνα , με όλες τις γεύσεις και τα αρώματα της Ανατολής . Δεν έχει να ζηλέψει κανέναν άλλον .
4 μεγάλες πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες τηγανισμένες σε σπορέλαιο .
5 μικρές μελιτζάνες κομμένες σε φέτες , ξεπικρισμένες και τηγανισμένες
Γέμιση
1 / 2 φλ . και λιγότερο λάδι
700 γρ . κιμά μοσχαρίσιο
4 κρεμμύδια μεγάλα τριμμένα στο μούλτι
4-5 ντομάτες μικρές πολύ ώριμες
1 κουταλιά κοφτή της σούπας μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. κοφτή αλάτι
δύο δαφνόφυλλα που θα τα πετάξουμε φυσικά μετά το βράσιμο της γέμισης
μπεσαμέλ
1 κιλό γάλα φρέσκο
1 φλ / νι αλεύρι
2 κ . σ . βιταμ μαλακό
2 αβγά
1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο και περισσότερο
1 κοφτή κ.σ. αλάτι
1 μεγ . Φλ / νι . κεφ / γραβιέρα ή ό , τι τυρί θέλετε .
Τηγανίζουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό . χαρτί αλατίζοντας ελαφρά .
Φτιάχνουμε τη γέμιση με τη σειρά που είναι γραμμένα και βράζει μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά του .
Στρώνουμε πρώτα τις μισές πατάτες και τις μισές μελιτζάνες , ρίχνουμε τη γέμιση του κιμά , πάλι στρώσεις πατάτες μελιτζάνες και φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ .
Σε μια μικρή κατσαρολίτσα καίμε το βούτυρο και ρίχνουμε το γάλα . Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύουμε με το σύρμα ζαχαροπλ / κής να διαλυθεί καλά και ρίχνουμε όλα τα υλικά με τη σειρά εκτός του τυριού .
Ανακατεύουμε να πήξει . Στην αρχή δυνατή φωτιά και μετά την χαμηλώνουμε όσο πλησιάζουμε στο τέλος . Δεν διακόπτουμε καθόλου το ανακάτεμα . Όταν πήξει ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε ξανά καλά . Είναι τόσο απλός ο τρόπος αυτός της μπεσαμέλ γιατί δεν κάνει ποτέ κόμπους και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο , σαν να καβουρντίζεις το αλεύρι μες το βούτυρο .
Στρώνουμε και αυτήν από πάνω , προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς αντίσταση και ψήνουμε για 15 ' , μετά κατεβάζουμε στους 200 βαθμούς . . Όταν ροδίσει καλά η επιφάνειά του είναι και ψημένο .
Το μοσχοκάρυδο του δίνει μια τέλεια γεύση και δεν είναι βαρύ φαγητό πιστέψτε με γιατί το περισσότερο λάδι το έχει απορροφήσει το χαρτί κουζίνας . Επιτέλους δεν το φτιάχνουμε και κάθε μέρα .... μπορούμε να το κάνουμε λάιτ , αν τα ψήσουμε με λίγο λαδάκι στο γκριλ , αλλά δεν είναι το ίδιο το αποτέλεσμα .
Αλλά το πιο καλό είναι με τη μπεσαμέλ που γίνεται με τόσο απλό τρόπο .
Αυτή τη συνταγή της μπεσαμέλ κάνω και για το παστίτσιο και γίνεται χάρμα .
Το ξεπίκρισμα γίνεται βάζοντας τις φέτες μελιτζάνας σε μια κούπα με νερό και μια μεγάλη κουταλιά αλάτι για μια ώρα . Μετά τις ξεπλένεις και τις στύβεις με τρόπο να μη λιώσουν . Η ανατολίτισσα μανούλα μου το έβαζε και στον ήλιο για να ξεπικρίσουν έλεγε πιο καλά ..