Μοσχαράκι πικάντικο ψητό
- μοσχάρι σε φιλέτα,
- 2 κ.σ φρέσκο δενδρολίβανο,
- 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι,
- 1 κ.σ. βασιλικό,
- 2-3 δαφνόφυλλα,
- 4 σκ.σκόρδο,
- 1 μεγάλο ή 2 μέτρια κρεμμύδια,
- το ξύσμα και το χυμό ενός πορτοκαλιού,
- αλατοπίπερο,
- 1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο,
- 1 κ.γλ. γαρύφαλλο τριμμένο,
- ρίγανη,
- 1 κύβο βοδινού,
- 3-4 κ.σ. λάδι.
- 5-6 πατάτες (προαιρετικά).
- Πλένουμε τα φιλέτα μας, τα αφήνουμε 15 λεπτά σε νερό και ξύδι.
- Βάζουμε στο μπλέντερ το λάδι, το δενδρολίβανο, θυμάρι, βασιλικό, ξύσμα, χυμό πορτοκαλιού, κρεμμύδια, σκόρδα, αλατοπίπερο να γίνουν λείο μείγμα.
- Βάζουμε τα φιλέτα μας σε ταψί ή γάστρα, τα αλατοπιπερώνουμε, απάνω απλώνουμε το μείγμα-μαρινάδα. Αφήνουμε 6 ώρες στο ψυγείο να μαριναριστεί το κρέας,ή όλο το βράδυ.
- Σκεπάζουμε καλά με καπάκι ή αλουμινόχαρτο το ταψί μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 45 λεπτά και άλλα 30 χωρίς το καπάκι-αλουμινόχαρτο να μαλακώσει και να ροδίσει το κρέας. Αν θέλουμε προσθέτουμε και τις πατάτες να ψηθούν μαζί με το κρέας τα τελευταία 30 λεπτά.
Αν δεν έχουμε φρέσκα βότανα θα βάλουμε μία γεμάτη κουταλιά σούπας αποξηραμένα.