Μηλόπιτα Καλτσόνε
Για τη ζύμη (ζύμη Τάρτας)
• 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 200 γρ. βούτυρο παγωμένο σε κύβους
• 8 κ.σ. ζάχαρη άχνη
• 1 αυγό
• Μαρμελάδα της αρεσκείας μας
• Φετάκια μήλου
• Βούτυρο σε τρίμματα
• Κανέλα
• Ζάχαρη άχνη
-
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά της ζύμης μαζί κάνοντας μια μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώσει για 30 λεπτά.
-
Χωρίζουμε σε κομμάτια τη ζύμη, τόσα όσες και οι ατομικές μας μηλόπιτες.
-
Επάνω σε ένα κομμάτι μεμβράνης ανοίγουμε το κομμάτι της ζύμης σε φυλλαράκι με τον πλάστη.
-
Αλείφουμε το μισό φυλλαράκι με τη μαρμελάδα που επιθυμούμε.
-
Εγώ εδώ έχω βάλει με φρούτα του δάσους.
-
Ακουμπάμε τα φετάκια του μήλου, τα τρίμματα του βούτυρου και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα. (Όποιος το επιθυμεί πιο γλυκό θα μπορούσε να πασπαλίσει και λίγη ζάχαρη άχνη).
-
Με τη μεμβράνη γυρίζουμε το υπόλοιπο φύλλο και το κολλάμε επάνω στο άλλο.
-
Με ένα πιρουνάκι πατάμε για να κολλήσει και ταυτόχρονα κάνουμε και σχέδιο.
-
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και τοποθετούμε τη μηλόπιτα.
-
Με ένα αιχμηρό αντικείμενο κάνουμε μία τρυπίτσα για να βγαίνει ο ατμός όταν ψήνεται.
-
Ψήνουμε στους 200o C μέχρι να ροδίσει, περίπου στα 20 λεπτά.
-
Σχεδιάζουμε ένα μηλαράκι σε χαρτάκι, το κόβουμε και το τοποθετούμε επάνω στη μηλόπιτα, προσέχοντας να πέσει το κοτσανάκι επάνω την τρυπίτσα που ανοίξαμε για τον ατμό.
-
Πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και αφαιρούμε προσεχτικά το χαρτάκι για να μας βγει το σχέδιό μας.
-
Πασπαλίζουμε γύρω γύρω με κανέλα και στολίζουμε με ένα φρέσκο πράσινο φυλλαράκι από τη γλάστρα μας.
Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε στη γέμιση και ψιλοκομμένα καρύδια ή σταφίδες !