Πρόσφατα σχόλια

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ



Μελιτζανάκι το άλικον

recipe image
Προστέθηκε απόΝΤΙΝΑ, Σάββατο, 12 Σεπτέμβριος 2009 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote image / 5 1 χρήστες ψήφισαν
none
Περιγραφή Ίσα που το προλαβαίνετε… ένα γλυκό που θα τρώτε όλο το χειμώνα !
Συστατικά
Στα γρήγορα
Γλυκά
Άλλες κατηγορίες
  • 1500 γρ. ζάχαρη
  • 80 μελιτζανάκια
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 5 λεμόνια
  • Χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • Προαιρετικά χρώμα κόκκινο ζαχαροπλαστικής
  • γαρύφαλλα
Οδηγίες
  1. Καθαρίζουμε το μελιτζανάκι από τη σάρκα του.
  2. Τρυπάμε το μελιτζανάκι με πιρούνι σε 1-2 μεριές.
  3. Τα αφήνουμε στο νερό μερικές ώρες μαζί με τα λεμόνια κομμένα στα τέσσερα
  4. Κάθε ένα που καθαρίζουμε το τρίβουμε με λεμόνι για να μην μαυρίσει
  5. Βράζουμε τα μελιτζανάκια σε νερό μέχρι να τρυπιούνται με το πιρούνι.
  6. Προσοχή να μην τα παραβράσετε, γύρω στα 5 λεπτά.
  7. Σουρώνουμε το μελιτζανάκι το ξεπλένουμε και ξανασουρώνουμε
  8. Τα στύβουμε στην παλάμη μας ελαφρά
  9. Καρφώνουμε στο κάθε ένα μελιτζανάκι , από ένα γαρύφαλλο, προαιρετικά
  10. Φτιάχνουμε σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε για 5 λεπτά
  11. Κατόπιν προσθέτουμε τα μελιτζανάκια
  12. Ξαφρίζουμε αν χρειάζεται
  13. Τα βράζουμε στο σιρόπι γύρω στα 15 λεπτά, μαζί με 3 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής κόκκινο
  14. Σβήνουμε τη φωτιά, αποσύρουμε και τα αφήνουμε εκεί όλη νύχτα.
  15. Tην άλλη μέρα ξαναβράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει
  16. Τέλος, προσθέτουμε και το χυμό μισού λεμονιού, μαζί με 2 κουταλιές μέλι
  17. Αυτό δίνει γυαλάδα στο γλυκό μας

 

Λίγα μυστικά ακόμα
  • Μπορείτε να κάνετε μια σχισμή κατά μήκος στο μελιτζανάκι και να το γεμίσετε με αμύγδαλο που θα το συγκρατεί μια οδοντογλυφίδα

Θέλω  να συμπληρώσω ορισμένα στοιχεία για το μελιτζανάκι

  • Ακούω χρόνια τώρα για το τσακώνικο μελιτζανάκι
  • Βλέπω στο νετ να αναφέρουν ότι το εν λόγω μελιτζανάκι διαφέρει για το χρώμα του
  • Το τσακώνικο μελιτζανάκι έχει  5εκ.  μήκος, μωβ ραβδώσεις, έχει γλυκειά γεύση και όταν το φτιάχνουμε γλυκό, η απόχρωσή του είναι ξανθιά και όχι κόκκινη
  • Το πράσινο ή κόκκινο γίνεται μόνο με χρωστικές ουσίες
  • Το φυσικό του χρώμα είναι το ανοιχτό ξανθό
  • Το δικό μου εδώ έχει χρώμα φυτικό κόκκινο
  • Πριν ήταν ξανθούλι, μόνον όποιος το φτιάχνει μόνος του  ξέρει  τις αποχρώσεις του
  • 'Οσο για το μελιτζανάκι που δεν είναι τσακώνικο, το χρώμα του είναι μουντό πράσινο
  • Μην ξανακούσω λοιπόν ότι το τσακώνικο ή το Κρητικό είναι κόκκινο

 

Σχόλια
Σχόλιο από Ε.Φ. , Τρίτη, 16 Νοέμβριος 2010
Και σε άλλη συνταγή διάβασα ότι προσθέτουν γρεναδίνη για να πάρει ωραίο κόκκινο χρώμα ! σαν το δικό σου!
Μεταφορά στην κορυφή