Μανιταρόπιτα ζουμερή
- 6 φύλλα χειροποίητο φύλλο κρούστας ή 8 φύλλα
- 1 ποτηράκι ελαιόλαδο
- 1 κιλό λευκά μανιτάρια σε λεπτά φετάκια ή ποικιλία μανιταριών φρέσκων.
- 2 κρεμμύδια σε λεπτά φετάκια ή ένα δεμάτη κρεμμυδάκια φρέσκα λεπτοκομμένα
- 2 κούπες ξερά μανιτάρια σιτάκε που μουλιάζουμε μέσα σε 2 κούπες ζεστό νερό με κρασί (προαιρ.) και αφού μουλιάσουν και μαλακώσουν, τα ψιλοκόβουμε
- 1 κόκκινη πιπεριά ψιλ/νη
- 1/4 του κιλού κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 1 κούπα φέτα τριμμένη
- 1 κούπα παρμεζάνα
- 2 αυγά
- μαϊντανο ψιλοκομμένο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγο σιμιγδάλι
- λάδι ή βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
- 2 κούπες μπεσαμέλ, από 2 κ.σ. αλεύρι+ 2 βούτυρο+ 2 κούπες γάλα=σοτάρισμα αλεύρι με βούτυρο, μετά προσθήκη το γάλα, αλάτι, πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο και τέλος τα χτυπημένα ελαφρά αυγά.
- Σοτάρω στο ζεστό λάδι το κρεμμύδι να γυαλίσουν και προσθέτω την πιπεριά. Ανακατεύω για λίγα λεπτά και προσθέτω τα μανιτάρια σιτάκε.
- Αφού τα σοτάρω όλα για λίγα λεπτά ακόμα, προσθέτω σε δυνατή φωτιά και τα φρέσκα μανιτάρια και αλατοπιπερώνω. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να εξατμιστούν τελείως τα υγρά των μανιταριών. Α
- Κατεβάζω από τη φωτιά και ρίχνω το μαϊντανό, ανακατεύω και τέλος ρίχνω τη μπεσαμέλ, ανακατεύω.
- Προσθέτω όλα τα τυριά και ανακατεύω καλά.
- Λαδώνω το ταψί και στρώνω κάτω τα 3 φύλλα λαδωμένα ανάμεσα και αφήνουμε να προεξέχουν εκτός του ταψιού. Ρίχνω 2-3 κ.σ. σιμιγδάλι για να τραβήξει τα υγρά και ρίχνω όλη τη γέμιση. Τέλος διπλώνω τα φύλλα που προεξέχουν πάνω στη γέμιση, προσθέτω τα 2 φύλλα διπλωμένα και λαδωμένα ανάμεσα και τέλος το τρίτο φύλλο απλωτό.
- Ρίχνω αρκετό λάδι ή βούτυρο στο τέλος, χαράζω ελαφρά σε μικρά η μεγάλα κομμάτια και ραντίζω με λίγο νερό την επιφάνεια.
- Ψήνω στους 180ο για μια ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
- Το ζωμό από τα μανιτάρια που μούλιασαν το φυλάμε για άλλες χρήσεις, όπως σβήσιμο κρέατος, ριζότο κτλ.
- Τα τυριά μπορεί να ειναι της αρεσκείας σας, αλλά πικάντικα
- Στο ταψί του φούρνου το μεγάλο θα σας γίνει πιο λεπτά ή στο μεγάλο πυρέξ όπως εγώ για πιο ζουμερή, εσείς αποφασίζετε.
- Το φύλλο μπορεί να ειναι σπιτικό ή του εμπορίου. Μπορεί να μπουν και 2 φύλλα σφολιάτας αντι για χωριάτικο.
- Τα αποξηραμένα μανιτάρια μπορείτε να τα παραλείψετε, αλλά δίνουν ωραία γεύση.
- Αντί για μπεσαμέλ μπορείτε τα βάλετε, ψιλ/νη φρέσκια ντομάτα και 2 αυγά.
- Μπορείτε να βάλετε επιπλέον λίγες φέτες ψιλ/νο και σοταρισμένο μπέικον.
- Προσέχω το αλάτι και διορθώνω στο τέλος, ανάλογα τα τυριά που θα βάλουμε.
- Αν βάλετε 8 φύλλα το ισομοιράζετε.