Μανιτάρια φρικασέ
- 1 κιλό μανιτάρια πλευρώτους, η στρογγυλά.
- 1 κιλό διάφορα χόρτα για πίτα η 2 μαρούλια τρυφερά.
- 1/3 κούπας ελαιόλαδο.
- 1 κουταλιά σούπας φυτίνη.
- 1 ποτηράκι λευκό κρασί.
- 1 ξερό κρεμμύδι σε φέτες.
- 6-8 φρέσκα κρεμμυδάκια.
- Μισό ματσάκι άνηθο.
- Αλάτι , Πιπέρι.
- Τον χυμό ενός λεμονιού.
- 1 κουταλιά κορν φλαουρ.
- Καθαρίζουμε πλένουμε πολύ καλά και κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τα χόρτα. Αν βάλουμε μαρούλια πετάμε τα εξωτερικά φύλλα και βάζουμε μόνο τα τρυφερά. Κάνουμε κι ένα γρήγορο ζεμάτισμα και ταφήνουμε να στραγγίσουν.
- Σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε στο καυτό λάδι και βούτυρο τα κομμένα σε φέτες μανιτάρια. Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδελίτσες. Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις να πάρουν χρώμα αλλά να μην καούν.
- Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Αφού εξατμιστεί το αλκοολ προσθέτουμε τα χόρτα , η τα κομμένα και ζεματισμένα μαρούλια τον άνηθο και δυο ποτήρια νερό.
- Όταν το φαγητό μας είναι έτοιμο αφαιρούμε λίγο από τον ζωμό ,προσθέτουμε σ' αυτόν τον χυμό λεμονιού με το κορν φλαουρ. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα ανακινώντας.
Τα χόρτα θέλουν προσοχή στο βράσιμο για να μη λειώσουν.
Τα μανιτάρια τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για να μείνουν τραγανά. Σε χαμηλή φωτιά θα βγάλουν τους χυμούς τους και θα μοιάζουν νερόβραστα.
Αν βάλουμε μαρούλια ,θα πρέπει να βράσουν λίγο τα μανιτάρια και μετά να τα προσθέσουμε.
Η συνταγή είναι της Έύης Βουτσινά με μικρές δικές μου παρεμβάσεις.