Λουκουμάδες της Αλέκας
- 4 ποτηρια αλευρι
- 1 ποτηρι νερο
- 1/2 ποτηρι γάλα
- 1 αυγο
- 1 φακ.ξερη μαγια ή 15 γρ νωπη
- 1/2 ποτηρι ζαχαρη
- 1/2 ποτηρι καλαμποκελαιο
- 1 πρεζα αλατι
- Βανιλιες
- Ζεσταινουμε το νερο με το γαλα και διαλυουμε τη μαγια.
- Βαζουμε ολα τα υλικα μαζι σε λεκανιτσα και ζυμωνουμε, προσθέτουμε αλεύρι αν χρειαστεί μεχρι η ζύμη μας να μην κολλαει στα χέρια, αλλα ουτε να ειναι πολύ σφιχτη, αφηνουμε σκεπασμενη μεχρι να φουσκώσει.
- Ανοιγουμε σε φυλλο , οχι λεπτο και κοβουμε στρογγυλα με ενα ποτηρι, με το καπακι απο ενα μπουκαλι νερου κοβουμε στο κεντρο τους και αφηνουμε ξανα σκεπασμενα να φουσκωσουν.
- Τηγανιζουμε σε καυτο λαδι και απο τις δυο πλευρες και οταν εχουν ενα χρυσοκοκκινο χρωμα βγαζουμε σε χαρτι κουζινας για να τραβηξει τα λαδια. Αν θελουμε τα ντονατς πασπαλισμενα με ζαχαρη, τα βουταμε στη ζαχαρη πριν στεγνωσουν, οταν κρυωσουν τα βουταμε στη σοκολατα.
Εγω εκανα το εξης: πηρα κομματια ζυμης και εκανα μπαλακια (οπως οταν θελουμε να ανοιξουμε φυλλο για πιτα)....με τον χοντρο πλαστη ανοιξα τα μπαλακια σε στρογγυλα πιτακια-οχι λεπτα-και τα αραδιασα πανω σε λαδοκολλα, εκοψα το κεντρο τους με το καπακι και αφησα να φουσκωσουν. Αφησα μερικα χωρις να κοψω το κεντρο τους και οταν φουσκωσαν τα τρυπησα 2-3 φορες με το πηρουνι και αφου τα τηγανισα και κρυωσαν λιγο τα εκοψα απο τη μια μερια με το μαχαιρι και τα γεμισα με καραμελα, μετα τα βουτηξα στην αχνη.