Λαχανοντολμάς Γίγας σε Φόρμα
-
10-15 φύλλα λάχανο λίγο βρασμένα
Για το άλειμμα της φόρμας
-
Λίγο βούτυρο
Γέμιση
-
500 γρ. κιμά, μισό χοιρινό, μισό μοσχάρι
-
2 κρεμμύδια στο τηγάνι με λίγη φυτίνη σοταρισμένα
-
3 κομμάτια ψωμί σε νερό μουλιασμένα και καλά στυμμένα
-
2 αυγά
-
1 σκελίδα σκόρδο, σε κυβάκια κομμένη
-
Ψιλοκομμένο μαϊντανό
-
2 καρότα στον τρίφτη τριμμένα
-
Αλάτι- πιπέρι
-
Δυόσμο
-
1 πιπεριά σε κυβάκια κομμένη (προαιρετικά)
Για την σάλτσα
-
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
2 κ,σ. αλεύρι
-
3 κ,σ. βούτυρο
-
3 -4 κούπες ζωμό από το φαγητό μας και από το νερό που βράσαμε το λάχανο με κύβο κρέατος
-
1 κ,σ. πελτέ ντομάτας
-
Ζυμώνουμε τα υλικά της γέμισης όπως για τους κεφτέδες
-
Παίρνουμε μια φόρμα για κέικ να είναι κλειστή ( όχι αυτές με το στεφάνι)
-
Την βουτυρώνουμε και την ντύνουμε στον πάτο και γύρω-γύρω με φύλλα από το λάχανο
-
Βάζουμε την γέμιση μέσα στην φόρμα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα λαχανόφυλλα και την πατάμε καλά
-
Το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο διπλό και σταυρωτά να κλείσει καλά
-
Παίρνουμε μια κατσαρόλα αρκετά φαρδιά και βάζουμε την φόρμα μέσα
-
Ρίχνουμε ζεστό νερό μέσα στην κατσαρόλα, τόσο που να μπορεί να βράζει χωρίς να χύνεται έξω
-
Αφήνουμε να σιγοβράζει για 90 λεπτά
-
Όταν βράσει βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και στραγγίζουμε τον ζωμό της
-
Βάζουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα να λιώσει, ρίχνουμε το κρεμμύδι να σοταριστεί λίγο και να πάρει ένα ξανθό χρώμα
-
Μετά ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε και μετά ρίχνουμε τον ζωμό από την φόρμα και λίγο από το νερό που βράσαμε το λάχανο με κύβο κρέατος, αλάτι, πιπέρι και την σάλτσα ντομάτας
-
Αφήνουμε να βράσει και να δέσει η σάλτσα
-
Βάζουμε τον λαχανοντολμά σε μια πιατέλα και κόβουμε σε κομμάτια
-
Σερβίρουμε με ρύζι ή με πατάτες βραστές
Παρόμοια συνταγή: Λαχανοντολμάδες φούρνου