Λαβράκι γεμιστό
-
1 λαβράκι ή πέστροφα
-
250 γρ. σπανάκι καταψυγμένο ή και φρέσκο
-
Μερικά μανιτάρια κομμένα σε φέτες
-
1 φρ. Κρεμμυδάκι
-
1 σκελίδα σκόρδο ψιλ/νο
-
1 κ.σ. κουκουνάρι (προαιρ.)
-
3 κ.σ. λάδι
-
Αλάτι και πιπέρι
Σάλτσα
-
3 κ.σ. βούτυρο ή λάδι
-
1 σκ. Σκόρδο ψιλ/νο
-
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
-
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλ/νο
-
Αλάτι και πιπέρι
-
Ξεκοκαλίζω το λαβράκι ή την πέστροφα, ως εξής:
-
Με το αντίχειρα πιέζω και σπάζω το σημείο που ενώνει το κεφάλι με τη σπονδυλική στήλη. Συνεχίζω να πιέζω σιγά σιγά τη σπονδυλική στήλη με τρόπο να νιώθω ότι ξεκολλάει από τη σάρκα. Αυτό το κάνω και από τις 2 πλευρές του ψαριού. Μετά τραβώ από την άκρη και αφαιρώ ολόκληρο το κόκαλο μέχρι την ουρά, όπου και εκεί σπάζω το κόκαλο. Το ψάρι μας παραμένει ολόκληρο και είναι έτοιμο να το γεμίσουμε.
-
Αφού έχουμε ξεκοκαλίσει το λαβράκι , το αλατοπιπερώνουμε.
-
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα κουκουνάρια, τα μανιτάρια και τέλος το σπανάκι και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαγειρευτεί το μείγμα και κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για λίγο.
-
Γεμίζουμε τη κοιλιά του ψαριού με το μείγμα.
-
Σε τηγάνι με λίγο λάδι σοτάρουμε το λαβράκι να ροδοκοκκινίσει καλά και από τις 2 πλευρές σε μέτρια θερμοκρασία.
-
Ρίχνω στο τηγάνι το βούτυρο και το σκόρδο. Και στη συνέχεια το χυμό λεμονιού και το μαϊντανό. Αναποδογυρίζω το λαβράκι στη σάλτσα και σερβίρω.
Το συνοδεύω με πατάτες ψητές σάντουιτς.
Το σπανάκι ,αν είναι κατεψυγμένο το βάζουμε χωρίς να το ξεπαγώσουμε. Αν είναι φρέσκο, το αχνίζουμε απλά σε κατσαρόλα σκεπασμένη για λίγα λεπτά. Αφήνουμε να εξατμιστεί το υγρό ή το στύβουμε με το πιρούνι να φύγει το υγρό.
Φυσικά το ψάρι μπορεί να ψηθεί και στο γκριλ ή στην ψηστιέρα.