Κυδωνόπαστο
- 4 μεγάλα κυδώνια.
- Ζάχαρη περίπου ένα κιλό (θα μετρηθεί αργότερα)
- 3 κλαδάκια αρμπαρόριζα δεμένα σφιχτά,
- σκόνη κανέλα,
- σκόνη γαρύφαλλο,
- 2 κουταλιές της σούπας μεγάλες μέλι.
- 30 αμύγδαλα ξεφλουδισμένα ελαφρά ροδισμένα,και χοντροκοπανισμένα.
- Λίγο κονιάκ.
- Λαδόκολα.
- Τουλπάνι η γάζα η τούλι.
- 2 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικό)
- Καθαρίζουμε τα κυδώνια ,τα πλένουμε και βγάζουμε τις καρδιές και τα κουκούτσια που τα βάζουμε σε τούλι και τα δένουμε σφιχτά.Βάζουμε σε κατσαρόλα τα κυδώνια το τούλι και την αρμπαρόριζα και σκεπάζουμε με νερό ,όχι πολύ ,ίσαμε να τα σκεπάσει. Βράζουμε τα κυδώνια μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Πετάμε το τούλι, την αρμπαρόριζα και αλέθουμε στο μύλο των λαχανικών τα κυδώνια με το εναπομείναν ζουμάκι. Τα μετράμε με ποτήρια η μπόλ και βάζουμε περίπου ίδια ποσότητας ζάχαρης, Εγώ έβγαλα 2 μπόλ μεγάλα πολτό και έβαλα 1 μπόλ και 4/5 του μπολ ζάχαρη. Συμπλήρωσα με τις 2 κουταλιές μέλι.
- Βάζουμε σε κατσαρόλα τα υλικά ,τα ανακατεύουμε και τα δίνουμε μια δυνατή βράση και στην συνέχεια κατεβάζουμε την φωτιά στο μέτριο. Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι κατά διαστήματα να μην μας πιάσει το γλυκό στο πάτο της κατσαρόλας. Αυτό θα γίνεται περίπου 1.5 με 2 ώρες οπότε θα έχει στεγνώσει η υγρασία του γλυκού ,θα στέκεται στο κουτάλι και θα ανοίγουμε διάδρομο με το κουτάλι στον πάτο της κατσαρόλας . Σαυτό το σημείο προσθέτουμε λίγο χρώμα και τα αμύγδαλα.
- Βάζουμε λαδόκολλα σε ταψάκι 36 χ 20 .(Λίγο μεγαλίτερο η μικρότερο δεν πειράζει). Το λαδώνουμε και στρώνουμε το μείγμα μας με σπάτουλα ελαφρά βρεγμένη με κονιάκ. Το σκεπάζουμε με πετσέτα και τα βάζουμε σε δροσερό μέρος(όχι υγρό) και το αφήνουμε 2 μέρες να στεγνώσει.
- Το αναποδογυρίζουμε σε ξύλο κοπής και με βρεγμένο με κονιάκ μαχαίρι, το χαράζουμε σε ότι σχήμα θέλουμε. Το κυλάμε σε χοντρή ζάχαρη η και σκέτο το τυλίγουμε σε ζελατίνα η μεμβράνη κουζίνας και το φυλάμε σε μεταλλικό κουτί για πολύ καιρό .
- Δεν θέλει ψυγείο. Είναι παραδοσιακό γλυκάκι κατάλληλο και για δωράκι.