Κρουασανάκια αλμυρά

Κρουασανάκια πεντανόστιμα, αφράτα και πολύ γρήγορα. Τα φτιάχνουμε για μπουφέ, για τραπέζι, για το σχολείο, για το γραφείο ή απλά για να τα απολαύσουμε!!
- 1 κούπα γάλα χλιαρό
- 1 κύβο μαγιά φρέσκια (42 γρ.)
- 2 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κούπα καλαμποκέλαιο
- 1 αυγό χτυπημένο
- 1 κ.γ. αλάτι
- 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (600 γρ.)
- 1 κρόκο και λίγο γάλα για άλειμμα
Ιδέες για γέμιση:
α) 250 γρ. φέτα + 1 αυγό + πιπέρι + 2 κ.σ. γιαούρτι
β) 200 γρ. φέτα + 2 κ.σ. τυρί κρέμα ή ανθότυρο + 2 κ.σ. γιαούρτι + πιπέρι + ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα
γ) 200 γρ. φέτα + 2 κ.σ. τυρί κρέμα ή ανθότυρο + 1 αυγό + 2 κ.σ. γιαούρτι + πιπέρι + 4-5 λουκανικάκια ψιλοκομμένα
δ) Λουκανικάκια μπουκιές σκέτες, η κάθε μια τυλιγμένη με τη ζύμη. και ό,τι άλλη γέμιση επιθυμούμε, ενισχυμένη με μπαχαρικά ή αρωματικά βότανα, όπως δυόσμο, ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό.
- Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το γάλα και τη μαγιά και τη διαλύουμε με το χέρι μας. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το λάδι, το αυγό και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με το γάντζο.
- Αναμιγνύουμε το αλάτι με το αλεύρι και τα ρίχνουμε σταδιακά μέσα στο μίγμα χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αναμιχθεί όλο το αλεύρι. Θέλουμε μια μαλακή και αφράτη ζύμη που να ξεκολλά όμως από το μπολ.
- Παίρνουμε κομμάτια ζύμης κι ανοίγουμε με τον πλάστη κυκλικά λεπτά φύλλα. Χωρίζουμε το κάθε φύλλο στα 8, σε 8 τριγωνάκια.
- Στο φαρδύ μέρος του κάθε τριγώνου βάζουμε ½ κουταλάκι γλυκού από τη γέμιση που επιθυμούμε και το γυρίζουμε με κατεύθυνση την άλλη άκρη του κομματιού. Δίνουμε δηλ. το σχήμα του κρουασάν.
- Αλείφουμε με πινέλο την επιφάνειά του με μίγμα από κρόκο και γάλα, στρώνουμε το ταψί μας με χαρτί ψησίματος, το βουτυρώνουμε και μετά ακουμπάμε τα κρουασανάκια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20-25 λεπτά όταν φουσκώσουν και ροδίσουν.
Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να γίνει η ζύμη λόγω της μαγιάς που περιέχει. Η γέμιση ποικίλει ανάλογα με τα γούστα μας. Είναι εξίσου νόστιμα και χωρίς γέμιση. Τρώγονται ευχάριστα, είτε ζεστά, είτε κρύα.