Κουρκουμπίνες με κόκκορα κρασάτο
Συστατικά
Στα γρήγορα
Ορεκτικά
Κυρίως Πιάτα
Άλλες κατηγορίες
Σερβίρει
6 άτομα
Για τα μακαρόνια
- 1 1/2 κ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
- 1 ποτηράκι κρασιού γάλα,
- 1/2 ποτ. κρασιού λάδι,
- 1 φλ.τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο στο ψιλό τρίφτη,
- 1κ.σ. αλάτι΄
- 1φλ.νερό χλιαρό.
Για τον κόκορα ή κοτόπουλο
- 1 κοτόπουλο σε μερίδες,
- 3 κρεμμύδια μεγάλα κομμένα στη μέση,
- ντομάτες φρέσκιες ή ντοματάκια κονσέρβας,
- 4 καρότα σε μπαστουνάκια,
- 1 πράσινη & 1 κόκκινη πιπεριά σε μπαστουνάκια,
- 2-3 ξυλάκια κανέλας,
- μπαχάρι, αλατοπίπερο, γαρύφαλλα 6-8
- 1/2 ποτ.λάδι.
Οδηγίες

Κουρκουμπίνες
- Βάζουμε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ-λεκάνη, ρίχνουμε το λάδι προσθέτουμε το γάλα, το τριμμένο τυρί και λίγο-λίγο το νερό. Ζυμώνουμε μαλακή ζύμη, αφήνουμε 30' να ξεκουραστεί η ζύμη μας.
- Παίρνουμε κομματάκια ζύμης, τα ανοίγουμε σε μακριά μπαστουνάκια(όπως δείχνουν οι φωτογραφίες).
- Με ένα μαχαιράκι κόβουμε μικρά κομματάκια, 5εκ. περίπου και τα ''σκαφώνουμε' 'με τα δυο μας δάχτυλα. Αραδιάζουμε τις κουρκουμπίνες μας σε έναν δίσκο ή ταψί αλευρωμένο.
- Παίρνουμε την μεγαλύτερη κατσαρόλα μας και βάζουμε νερό να βράσει. Ρίχνουμε τα μακαρόνια ανακατεύοντας τακτικά, βράζουμε για 15' με 20', στραγγίζουμε καλά.
- Σε ένα μπρικάκι, κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε λάδι καλά! όσοι θέλουν μπορούν να κάψουν βούτυρο! Σε πυρέξ πασπαλίζουμε τυρί τριμμένο ,ρίχνουμε λίγα μακαρόνια, πάλι τυρί-μακαρόνια, έως ότου να τελειώσουν τα υλικά μας ,τελειώνουμε με τυρί. Απάνω ρίχνουμε το καυτό λάδι ή βούτυρο και σερβίρουμε με το κοτόπουλο ή το κρέας!
Κοτόπουλο
- Σοτάρουμε τις μερίδες κοτόπουλου στο λάδι, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, πιπεριές καρότα, σβήνουμε με το κρασί.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες ή τα ντοματάκια, τα μπαχαρικά, ένα κρασοπότηρο νερό και βράζουμε 45' περίπου.
- Σερβίρουμε τις κουρκουμπίνες με το κοτόπουλο, μπόλικο τυρί τριμμένο και σάλτσα!
Σχόλια
Aν οι κουρκουμπίνες είναι οι γκόγκιες που έφαγα κάποτε σε ταβέρνα της Μονεμβασιάς, τότε πρέπει να είναι υπέροχες και έτσι τις βαθμολογώ. Τα απίθανα αυτά ζυμαρικά τα είχαν περιχύσει εκεί με φρέσκο βούτυρο και ήταν απίθανα, αλλά και με καυτό λάδι ακόμα πιο καλύτερα και πιο υγιεινά. Φυσικά το κοκκινιστό θα του πηγαίνει καταπληκτικά. Ευχαριστούμε για την απίθανη συνταγή που μας έδωσες!!!!
Οτι θα φτιάξω και χειροποήτα ζυμαρικά δεν μου το είχα!!Ε λοιπόν ο τολμών νικά!!Θα τα φτιάξω και θα επανέλθω με σκουφάκια.Υπέροχη συνταγή για άλλη μια φορά Βασιλική μου!!
Ηλιάννα και η μητέρα μου με φρέσκο βούτυρο τις έφτιαχνε,εγώ όμως προτιμώ το λάδι.Σούλα η ζύμη είναι εύκολη μην τη φοβάσαι,απλώς θα προσέξεις να μην γίνει σκληρή!Οσο για τα υπόλοιπα είναι παιχνίδι.
Υπέροχες οι κουρκουμπίνες σου Βασιλική!! Κι εμείς γκόγκιες τις λέμε στην Πελοπόννησο. Η γιαγιά μου πατάει τα κομματάκια της ζύμης στη μια πλευρά του τρίφτη τυριού για να ρολάρουν. Μπράβο Βασιλική, παραδοσιακότατη συνταγή!!
Υπέροχη συνταγη Βασιλική!
μραβο θα τα φτιαξω και εγω!!
Υπέροχη συνταγη Βασιλική!
μραβο θα τα φτιαξω και εγω!!
μια ερωτηση εχω!!τι ειναι το
αλεύρι Γ.Ο.Χ.;
Aλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Μπραβο,μπραβο,αυτη σου η συνταγη αξιζει πολλα σκουφακια!
Ηλιάννα σε ευχαριστώ που απάντησες,για όλες τις χρήσεις είναι,το΄γραψα εν συντομία η τεμπέλα!Χρύσα σε ευχαριστώωωω!! προσπάθησε και εσύ να τις φτιάξεις!!
mporw na tis kano apo bradys gia thn epomenh mera? ..h perisoteres .pws ths diatiroyme?
Μπορείς να τις φτιάξεις το βράδυ και να τις βάλεις σε ταψάκι στο ψυγείο καλύπτοντάς τες με μεμβράνη να μην σου ξεραθούν,Επίσης μπορούμε να φτιάξουμε όσες θέλουμε,να τις αφήσουμε λίγο να 'στεγνώσουν 'και μετά στην κατάψυξη μοιρασμένες σε μπολ,βγάζοντας κάθε φορά όσες χρειάζεσαι,δεν παθαίνουν τίποτα,όπως είναι από την κατάψυξη στην κατσαρόλα και βράσιμο!!!
wraiotata!!! vrika doyleio gia thn kyriakh...an ta kataferw me tis mikres moy..s'eyxaristv poly..!!!!!!!!!!
υπεροχη συνταγη,γινετε να τα αποξηρανουμε και να τα βαλουμε σε βαζο?
Ντεπι αν κατάλαβα καλά εννοείς όπως τις χυλοπίτες-τραχανά.Ναι γίνεται και αυτό αλλά δεν γνωρίζω πόσο χρόνο θέλουν,βρίσκουμε στα σούπερ αλλά καμία σχέση με τα σπιτικά!.Εμείς δεν προλαβαίνω να τις φτιάξω και εξαφανίζονται!!όμως θα ρωτήσω την μητέρα μου και θα απαντήσω.
Αυτό που έμαθα είναι πως αν θέλουμε να έχουμε για αρκετό καιρό μακαρονάκια πρέπει να τα αραδειάσουμε,όσα περισσότερα χωράει ο δίσκος μας ή το ταψί μας,να τα αλεύρώσουμε ΕΛΑΦΡΑ,να στεγνώσουν λίγο σκεπάζουμε με μεμβράνη κ' βάζουμε στην κατάψυξη έτσι όπως είναι να παγώσουν και μετά τις χωρίζουμε σε τάπερ ή τις βάζουμε σε σακουλάκια για τρόφιμα.Ετσι θα τις βγάζουμε και οπως είναι στην κατσαρόλα για βράσιμο!Εγώ δεν προλαβαίνω να τις καταψύξω,αν μείνουν την επομενη μέρα τα ζεσταίνω και τα τρώμε!!