Κουραμπιέδες οι ευγενικοί
Ένας κουραμπιές με savoir vivre. Ο κουραμπιές για μένα είναι μια ιεροτελεστία που κρατά 3 μέρες, αποβραδίς καθαρίζω το φρέσκο βούτυρο, ενσωματώνω με την φυτινη κ το ηλιελαιο και τ αφήνω στο ψυγείο. Την επομένη μέρα πλάθονται και ψήνονται, γίνεται το πρώτο άχνισμα και την τρίτη μέρα κάνω το δεύτερο άχνισμα και μεταφέρω στα κουτιά μου.
- 300γρ φρεκο βουτυρο,
- 100γρ φυτινη,
- 100γρ ηλιελαιο,
- 1 πιατακι του καφε αχνη,
- 2 βανιλιες,
- 1 κ.γ μπεϊκιν,
- 1 σφινακι κονιακ,
- 250 γρ αμυγδαλο καβουρντισμενο,
- 800-850 γρ αλευρι μαλακο,
- 2 σακκουλια αχνη για το αχνισμα
- 3-4 βανιλιες
- Αφου καθαρισουμε το βουτυρο, βαζουμε 100 γρ στην φωτια και το καιμε λιγο να μοσχοβολισει, μετα στο μπολ που θα τα χτυπησουμε, βαζουμε και τα υπολοιπα βουτυρα και το αφηνουμε για λιγο στο ψυγειο.
- Χτυπαμε τα βουτυρα, το λαδι και το πιατακι με την αχνη σε δυνατη ταχυτητα αρκετη ωρα να αφρατεψουν και να γινουν κατασπρα.
- Σε μια αλλη κουπα βαζουμε το αλευρι κ το μπεϊκιν κοσκινισμενο, τ αμυγδαλα αλεσμενα (οσο χοντρα τα θελουμε). Κανουμε μια λακκουβιτσα στο κεντρο και ριχνουμε τα βουτυρα και το κονιακ και σιγα σιγα ζυμώνουμε μεχρι να γινει ωραια μπισκοτε ζυμη ωραια και τριφτη.
- Στρωνουμε τα ταψια μας με λαδοκολλα και πλαθουμε τους κουραμπιεδες μας σε μπαστουνακια να γινουν ευγενικοι (μπαινουν πιο ωραια στο στομα κι ετσι οι κυριες δεν χαλανε τα ωραια βαμμενα χειλη τους και την πουδρα απο την μυτη τους).
- Ψηνουμε σε 180ο για 25 λεπτα (αναλογα τον φουρνο σας) μεχρι να σκασουν (τοτε ειναι πετυχημενος ο κουραμπιες).
- Ανακατευουμε τις βανιλιες με την αχνη και ετσι οπως θα ειναι ζεστοι, κανουμε το πρωτο αχνισμα, οταν κρυωσουν το δευτερο και στο σερβιρισμα το τριτο. Προσοχη δεν τους κουναμε απο το ταψι οταν ειναι ζεστοι γιατι θα τους παρουμε σε τευχη, πρεπει να κρυωσουν τελειως, και μετα μεταφερουμε στο σκευος φυλαξης το οποιο εχουμε στρωσει με αχνη ζαχαρη.