Κορμός Χριστουγέννων
Για το παντεσπάνι:
- 1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι,
- λίγο αλάτι,
- 1 κουταλιά κοφτή τσαγιού μπαίκιν πάουντερ,
- 4 αυγά,
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη,
- άρωμα βανίλιας,
- 2 κουταλιές σούπας νερό.
Για την κρέμα:
- 5 κουταλιές κόρν -φλάουρ,
- 4 κουταλιές σούπας ζάχαρη,
- 1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα,
- 3 κροκάδια,
- άρωμα βανίλιας,
- 100 γραμμάρια κουβερτούρα,
- 1 κουταλιά γλυκού νέσκαφε.
- 1,2 φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο.
- 1 φλιτζάνι τσαγιού άχνη.
- Κάνουμε πρώτα την κρέμα: Ανακατεύουμε το κόρν φλάουρ με την ζάχαρη. Χλιαραίνουμε το γάλα και βάζουμε μέσα την βανίλια ,το νεσκαφέ,25 γραμμάρια κουβερτούρας λυωμένης ,το βάζουμε στην φωτιά και προσθέτουμε τα κροκάδια χτυπημένα. Ανακατεύουμε με το σύρμα για να μην κολλήσει η κρέμα και προσθέτουμε το βούτυρο,στην συνέχεια κατεβάζουμε από την φωτιά και βάζουμε και την άχνη.Την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες .
- Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψί 30Χ40 το στρώνουμε με λαδόκολλα και βουτυρώνουμε και αυτήν. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπαίκιν. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τα κροκάδια ,χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και προσθέτουμε την μισή ζάχαρη. Χτυπάμε τα κροκάδια με την άλλη μισή ζάχαρη,και την βανίλια μέχρι να πήξουν.΄Προσθέτουμε στην συνέχεια και το νερό.
- Κατόπιν ανακατεύουμε απαλά τα 2 μείγματα Το βάζουμε στο ταψί και το ψήνουμε 15-20 λεπτά σε μέτριο φούρνο, προσθέτουμε σιγά-σιγά και το μείγμα του αλεύρου.το βάζουμε στο ταψί και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 15-20 λεπτά.
- Αναποδογυρίζουμε το ταψί σε λαδόκολλα πασπαλισμένη με άχνη.Ξεκολλάμε το την λαδόκολλα που μαυτήν ψήθηκε το παντεσπάνι και το τυλίγουμε χαλαρά σε ρολό μαζί με την λαδόκολλα την πασπαλισμένη με άχνη. Το αφήνουμε να κρυώσει.
- Άμα κρυώσει το ανοίγουμε και απλώνουμε ένα παχύ στρώμα κρέμας και το ξανατυλίγουμε. Στην υπόλοιπη κρέμα προσθέτουμε τα άλλα 75 γραμμάρια κουβερτούρας που λυώσαμε με -2 κουταλιές νερό σε μπέν μαρί. Αλείφουμε μαυτήν τον κορμό μας και τραβάμε γραμμές με πιρούνι για να δώσουμε την εμφάνιση του κορμού!