Κολοκυθόπιτα της μαμάς
Την κολοκυθόπιτα που μοιράζομαι σήμερα μαζί σας την έφτιαχνε η μαμά μου από τότε που ήμουν παιδί. Είναι πολύ νόστιμο γλυκάκι και ελπίζω να αρέσει και σε σας !
- Μισό κιλό φύλλο κρούστας
- 2 κιλά ψίχα από κολοκύθα
- Ξύσμα από δύο πορτοκάλια
- 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
- 1/2 κούπα ρύζι
- 1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
- 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- λίγα μοσχοκάρφια
- 1/2 κούπα λάδι για ν αλείφουμε τα φύλλα
- Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση, αφαιρούμε τα σπόρια και μ’ ένα κουτάλι της σούπας ξύνουμε τη σάρκα της.
- Χρειαζόμαστε δύο κιλά ψίχα.
- Ανακατεύουμε την κολοκύθα με τη ζάχαρη, το λάδι, το ρύζι, την κανέλα, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα, τα οποία επίσης λαδώνουμε ένα-ένα.
- Προσθέτουμε τη γέμιση και καλύπτουμε κατά τον ίδιο τρόπο τα υπόλοιπα φύλλα.
- Ραντίζουμε το τελευταίο φύλλο με λίγο νερό και χαράζουμε την πίτα μας σε μπακλαβαδωτά κομμάτια.
- Σε κάθε κομμάτι βάζουμε από ένα μοσχοκάρφι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 75 λεπτά.
- Όταν ροδίσει η κολοκυθόπιτα τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
- Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε και φλογέρες με τα ίδια υλικά.
- Κόβουμε το φύλλο σε μακρόστενες λωρίδες και βάζουμε σε κάθε λωρίδα μια κουταλιά της σούπας από τη γέμιση.
- Διπλώνουμε τις άκρες και τυλίγουμε σε ρολάκι (φλογέρα)
- Ψήνουμε μία ώρα στους 200 βαθμούς.
- Φτιάχνουμε σιρόπι με 1 1/2 ποτήρι ζάχαρη, 2 ποτήρια νερό, 3 κουταλιές μέλι και το χυμό από ένα λεμόνι και όταν ψηθούν οι φλογέρες τις περιχύνουμε με το σιρόπι.