Κολοκυθάκια γεμιστά στην γάστρα
- 10 μέτρια κολοκυθάκια.
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
- 250 γραμμάρια κιμά,
- αλάτι,πιπέρι,κύμινο.
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι,
- 1/2 φλιτζάνι λάδι,
- άλλο 1/2 φλιτζάνι λάδι,
- 2 -3 κουταλιές ούζο.
- 1 ποτήρι ζεστό νερό.
Για το αυγολέμονο:
- 2 αυγά,
- χυμό 2 λεμονιών.
- 1 κουταλιά της σούπας κόρν-φλάουρ.
- Ξύνουμε εξωτερικά τα κολοκυθάκια και τα αδειάζουμε εσωτερικά. Κρατάμε ένα φλιτζάνι από το εσωτερικό μέρος των κολοκυθιών. Αλατίζουμε εσωτερικά ελαφρά τα κολοκυθάκια.
- Στην συνέχεια βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι ,τον κιμά, το εσωτερικό των κολοκυθιών, το ρύζι ,βάζουμε το αλάτι, πιπέρι, λίγο κύμινο και το ούζο. Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και το βράζουμε σε σιγανή φωτιά. Το αφήνουμε να κρυώσει και γεμίζουμε τα κολοκυθάκια.
- Τα αραδιάζουμε στην γάστρα, προσθέτουμε άλλο μισό φλιτζάνι λάδι, 2 ποτήρια ζεστό νερό και ψήνουμε το φαγητό μας 40 λεπτά περίπου στους 200 βαθμούς.
- Ξεσκεπάζουμε την γάστρα ,βγάζουμε τα κολοκυθάκια σε πιατέλα ,τα κρατάμε ζεστά και στραγγίζουμε το ζουμάκι της γάστρας και το κρατάμε σε κατσαρολάκι. Διαλύουμε σε 1/2 ποτήρι κρύο νερό το κόρν-φλάουρ, το ανακατεύουμε μέσα στο κατσαρολάκι και το βάζουμε στην φωτιά να πήξει λιγάκι.
- Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και τα κροκάδια με τον χυμό των λεμονιών. Τα ανακατεύουμε μεταξύ τους και τα προσθέτουμε στο κατσαρολάκι ανακατεύοντας για λίγα λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, ξανά ανακατεύουμε και περιχύνουμε τα κολοκυθάκια μας μαυτό.