KOBLIHY τα Τσέχικα DONUTS
- 50 γρ.βούτυρο
- 40 γρ. ζάχαρη άχνη
- 4 κροκάδια αυγών
- Βανίλια,
- 1 κουτ.σούπας χυμό λεμονιού
- 1 κουτ.σούπας ρούμι ή κονιάκ
- ¼ λ γάλα
- 1 κουτλ.σούπας ζάχαρη
- 30 γρ. μαγιά
- 500 γρ. αλεύρι
- Μια πρέζα αλάτι
- Λάδι για τηγάνισμα
- Μαρμελάδα σφιχτή (παρ. δαμάσκηνα)
- Χτυπάμε το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη , μέχρι να γίνει αφρός. Σταδιακά προσθέτουμε τους κρόκους αυγών, τη βανίλια και τον χυμό λεμονιού σταγόνα-σταγόνα, και το ρούμι.
- Σε 100 ml χλιαρό γάλα, διαλύουμε τη μαγιά, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, μια κουταλιά της σούπας αλεύρι και ανακατεύετε ελαφρά. Αυτήν την προζύμη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 10 λεπτά.
- Μετά προσθέτουμε το χτυπημένο βούτυρο μέσα στη φουσκωμένη προζύμη, το αλεύρι με το αλάτι και το γάλα χλιαρό. Κάνουμε μια μη σφιχτή ζύμη, πασπαλίζουμε με αλεύρι, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου μία ώρα.
- Έτοιμη ζύμη απλώνουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίγουμε περίπου 1 εκ.χοντρό φύλλο . Στο μισό τις επιφάνειας κάνουμε ελαφριά περιγραμματα - δαχτυλίδια, με ένα ποτήρι. Σε κάθε κύκλο βάζουμε την μαρμελάδα.
- Από το δεύτερο κομμάτι του φύλλου κόβουμε άλλους κύκλους και με αυτούς σκεπάζουμε τους πρώτους, με την γέμιση. Γύρω από τα σημεία που έχει άνοιγμα, με τα δάχτυλα πιέζουμε για να μην βγει η γέμιση. Μετά με το ποτήρι ή με ένα κουπ κόβουμε τα ντόνατς. Αφήνουμε να φουσκώσουν για 20 λεπτά.
- Ζεσταίνουμε το λάδι και τα τηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά και σκεπασμένα, μέχρι να αλλάξουν το χρώμα. Στη συνέχεια τα γυρίζουμε από την άλλη μεριά και τηγανίζουμε χωρίς το καπάκι. Έτοιμα donuts αφήνουμε σε μια σχάρα και μετά τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη βανίλια.
Στην περίπτωση, που θέλουμε να έχουμε γέμιση σοκολάτα, Νουτέλα, κλπ. , πρώτα τηγανίζουμε μπαλίτσες και μετά, με μια «σύριγγα» γεμίζουμε τα donuts.