Κέικ σοκολάτας με μπανάνα και τραγανή κρούστα
- 175 γραμ. καστανή ζάχαρη
- 175 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη
- 175 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 2 μικρές μπανάνες γινωμένες και λιωμένες στο μούλτι
- 2 αυγά χτυπημένα με το πιρούνι
- 225 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
- 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
Για την κρούστα
- 75 γραμ. καστανή ζάχαρη
- 75 γραμ. καρύδια ή φουντούκια ή όποιον άλλο ξηρό καρπό θέλετε
- 100 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα κομματιασμένη
- Ξεκινάμε από την κρούστα: Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα χοντροκόβουμε.
- Για το κέικ: Ανακατεύω σε μπολ το αλεύρι, μπέικιν και αλάτι.
- Σε κατσαρόλα και πάνω σε μέτρια φωτιά βάζουμε την κατσαρόλα και λιώνουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο ή μαργαρίνη και την κουβερτούρα.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμες τις λιωμένες μπανάνες, τα αυγά και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα. Τέλος προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού,ωστε να ανακατεύτει το υλικό μας , σύντομα όμως με τη σπάτουλα. Δε χρησιμοποιουμε μίξερ.
- Παίρνουμε μια φόρμα 24αρα , που αφαιρείται ο πάτος και την βουτυρώνουμε και ρίχνουμε αντί για αλεύρι, σκόνη κακάου και τινάζουμε το περιττό κακάο.
- Αδειάζουμε το μισό μείγμα του κέικ στη φόρμα, ρίχνουμε το μισό μείγμα της κρούστας. Σκεπάζουμε προσεκτικά με το υπόλοιπο μείγμα του κέικ και τέλος πασπαλίζουμε στην επιφάνεια την υπόλοιπη κρούστα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο το γλυκό για 40 λεπτά στους 170 βαθμούς. Αν η φόρμα είναι μεγαλύτερη, 26αρα, τότε θα το ψήσετε 30 λεπτά.
- Σερβίρουμε το γλυκό χλιαρό με παγωτό ή σκέτο.
Δεν αναποδογυρίζουμε το κέικ , όπως αυτά που ξέρουμε.
Μόνο αυτήν τη φόρμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Μια συνταγή από την Αργυρώ.