Κέικ με ολόκληρα μήλα γεμιστά

Υγιεινό και νόστιμο με γέμιση καρύδια, σταφίδες, μέλι και κανέλα! Το κέικ αυτό δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό αλλά αρωματικό!
- 8 μήλα μετρίου μεγέθους,
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι ή μαρμελάδα,
- 6 κουταλιές καρύδια ή φυστίκια,
- λίγες σταφίδες μουλιασμένες σε κονιάκ,
- 4 κουταλιές της σούπας κανέλα,
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο,
- 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη,
- χυμό λεμόνι για τα μήλα.
Για το κέικ:
- 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,
- 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη,
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ,
- 2 βανίλιες,
- 4 αυγά.
Για την διακόσμηση:
- 1 μεταλικό κουτί morfat καλά παγωμένο,
- 4 κ.σ. άχνη,
- 1 βανίλια,
- 2 κουταλιές της σούπας καρύδα,[προαιρετικά}
- 1 πακέτο μπισκότα πτι-μπερ απλά ή σοκολατένια.
- Καθαρίζουμε τα μήλα και με το ειδικό εργαλείο που καθαρίζουμε τα νεράντζια αφαιρούμε από το κέντρο τους τα κουκούτσια, προσέχοντας να μην μας κοπούν στην μέση. Ρίχνουμε χυμό λεμόνι να μην μας μαυρίσουν.
- Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι στρογγυλό 22 εκ. και πασπαλίζουμε με τις 3 κ.σ.ζάχαρη. Τοποθετούμε τα μήλα βάζοντας ένα στο κέντρο του ταψιού και τα υπόλοιπα γύρω, γύρω.
- Βάζουμε τα καρύδια στο moulti και τα χοντροκόβουμε, τα αδειάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε τις σταφίδες που εχουμε μουλιάσει σε κονιάκ, το μέλι ή την μαρμελάδα και την κανέλα, ανακατεύουμε το μείγμα να ενωθούν καλά τα υλικά μας. Γεμίζουμε τα μήλα μας με το μείγμα αυτό και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα και να καραμελώσει η ζάχαρη.
- Ετοιμάζουμε το κέικ: Χωρίζουμε τα αυγά ,κρόκους, ασπράδια. Χτυπάμε πολύ καλά τα ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή προς το τέλος ρίχνουμε 1 βανίλια και 2 κ.σ. ζάχαρη.
- Χτυπάμε σε άλλο μπολ τους κρόκους καλά με τις άλλες 2 κουταλιές ζάχαρη και 1 βανίλια, ρίχνουμε 1-1 τις κουταλιές αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε την μαρέγκα ανακατεύοντας με σπάτουλα ή κουτάλα απαλά να ενσωματωθεί στο μείγμα του κέικ. Θα έχουμε ένα πολύ αφράτο μείγμα σαν κρέμα.
- Βγάζουμε από το φούρνο τα μήλα, τα πασπαλίζουμε με κανέλα {όσο θέλετε} και ρίχνουμε απάνω το μείγμα του κέικ. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35-45 λεπτά ανάλογα το φούρνο μας. Βγάζουμε , αφήνουμε να κρυώσει λίγα λεπτά και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
- Χτυπάμε την morfat καλά , τέλος προσθέτουμε την άχνη και τη βανίλια. Καλύπτουμε το όλο κέικ με τη σαντιγί, βάζουμε γύρω γύρω τα μπισκότα, εγώ έβαλα σοκολάτας και τα κόλλησα με την σοκολατένια πλευρά προς τα έξω. Πασπαλίζουμε με καρύδα ΑΝ μας αρέσει και βάζουμε μισά καρύδια ή σοκολατένια ελίτσες. Βάζουμε το κέικ -τούρτα στο ψυγείο να παγώσει η σαντιγί.
Για εμένα τρώγεται πολύ ωραία και χωρίς την σαντιγί σαν απλό κέικ, αν θέλουμε να το φτιάξουμε πιο εμφανίσιμο ή τούρτα το διακοσμούμε.
Στην αρχική συνταγή το κέικ είναι διακοσμημένο με απλά πτι-μπερ, με φέτες από κόκκινα και πράσινα μήλα και με πάστα αμυγδάλου έχουν κάνει μπαλίτσες που τις βούτηξαν σε κουβερτούρα.
Η συνταγή από εδώ