Κέικ γεμιστό με Μήλο κομπόστα και κρέμα βανίλιας
Ζύμη
- 250 μλ Γάλα
- 42 Γραμμάριο Φρέσκια μαγιά
- 500 Γραμμάριο Αλεύρι
- 100 Γραμμάριο Ζάχαρη
- 1 Πακέτο Βανίλια ζάχαρη
- 1 Πρέζα Αλάτι
- 1 Αυγό
- 45 Γραμμάριο Βούτυρο σε μικρά κομμάτια
Για την κομπόστα
- 1 κιλο Μήλα
- 75 Γραμμάριο Ζάχαρη
- 1 Πακέτο Βανίλια για άρωμα
- 200 μλ Χυμός μήλου
- μια Κανέλα ξύλο
Για την πουτίγκα
- 500 μλ Γάλα
- 25 Γραμμάριο Ζάχαρη
- 1 Πακέτο Βανίλια πουτίγκα μείγμα
Για πάνω από τη ζύμη
- 75 Γραμμάριο Βούτυρο σε μικρά κομμάτια
- 50 Γραμμάρια Ζάχαρη, για πασπάλισμα
- 50 Γραμμάριο Αμύγδαλα, για πασπάλισμα
- Βαλτε το αλευρι, τη μαγια και το μισο απο το γαλα, τη ζαχαρη και ανακατεύουμε καλα. Το αφηνουμε να φουσκώσει η μαγια.
- Βαζουμε τη βανιλια, το αλατι και το αυγο μεσα στο μπολ το υπόλοιπο γαλα και ανακατεύουμε σε χαμηλη ταχυτητα, προσθετουμε και το βουτυρο. Και συνεχίζουμε σε μεσαια ταχυτητα και επιπλεον 5-7 λεπτα μεχρι να εχετε μια λεια ζυμη. Το αφηνουμε για 45 λεπτα μεχρι 60 λεπτα να ξεκουραστεί και να φουσκώσει!
- Κατα τη διαρκεια αυτή, καθαρίζουμε τα μηλα απο την φλουδα τους και τα κοβουμε σε φετες λεπτες. Τα μηλα, τη βανιλια, τη ζαχαρη, το χυμο μηλου και κανέλα, τα βαζουμε σε μια κατσαρολα να βρασουν σιγα, για περίπου 12 λεπτά να εχει πιει περιπου το ζουμο του. Αφαιρέστε το ξηλο κανέλα, αφήστε το να κρυώσει .
- Σε μια κατσαρολα βαζουμε το γαλα και κραταμε λιγο, για να λιωσουμε την βανιλια πουτίγκα με 4 κουταλιες ζαχαρη. Βραστε το υπολοιπο γαλα να πάρει μια βραση και βαλτε την κρεμα μεσα και το ανακατεύετε καλα και το κατεβαζετε απο το ματι κουζίνας. Αφηστε το να κρυώσει και το ανακατεβουμε μερικες φορες να μην πιασει κρουστα.
- Βγαλτε τη ζυμη απο το μπολ, τα χωρίζετε σε 2 κομματια και ανοίγουμε ενα φύλλο. Το βαζουμε σε βουτυρωμενο ταψι. Βαζουμε την κομποστα επανω . Ανοίγουμε και την δευτερη ζύμη, στο μεγεθος του ταψιου,και το βαζουμε απο πανω,απο την κομποστα.(Δηλαδη το σκεπαζουμε)
- Το αφηνουμε για 30 λεπτα να φουσκωσει. Τωρα πιεστε τη ζυμη , σε λακουβίτσες (Να μην το τρυπήσετε) και βαλτε επανω 75 γρ βουτυρο, σε νιφαδες- κομματάκια. Με ενα κουταλακι βαζουμε και την κρεμα βανιλια πουτιγκα, πασπαλιζουμε ζαχαρη και αμυγδαλα.
- Ψήνουμε το κεικ σε προθερμασμενο φουρνο στους 175 ° C για περιπου 30 λεπτα.
- Σημειωση: Αυτό το κεικ μηλου, ειναι πολυ ωραιο και ζουμερο. Δεν ειναι πολυ γλυκο - γλυκο , μπορειτε να βαλετε στην πουτιγκα ακομα περισσοτερη ζαχαρη.
- Εγω εκανα ενα λαθος, διαβασα 3με 4 φορες την συνταγη, και ομως εκανα ενα λαθος! Εβαλα την κομποστα και την κρεμα μαζί (αντί για χώρια) και ετσι εγινε σκεπαστη! Εσείς ακολουθείστε τη συνταγή όπως σας την γράφω. Αλλα και έτσι όπως την έκανα εγώ είναι πολύ καλή . Εσεις καντε την όπως θελετε, δεν θα χασετε και τιποτα ειναι πολύ νόστιμη.
- Η συνταγή από εδώ