Kαπακωτή
Καπακωτή με μανιτάρια
- 10 πιπεριές Φλωρίνης φρέσκιες πλυμένες και σκουπισμένες
- 10 λιαστές ντομάτες
- 1 κιλό μανιτάρια πόρτο μπέλο ή πλευρώτους
- ¼ της κούπας λάδι
- 1 κρεμμύδι ψιλ/νο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κούπες ντομάτα φρέσκια ή 1 κονκασέ
- βασιλικό ή ρίγανη
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- Αλάτι, πιπέρι
- Παρμεζάνα τριμμένη
- Ψήνουμε για 10 λεπτά στο γκριλ τα μανιτάρια αλειμμένα με λάδι και τις πιπεριές ,τις γυρίζουμε ενδιάμεσα.
- Τις πιπεριές τις κλείνουμε σε νάυλον σακούλα και τις αφήνουμε εκεί να κρυώσουν, οπότε και θα βγαίνει εύκολα η φλούδα τους. Τις ξεφλουδίζουμε, κόβουμε τα κοτσάνια και βγάζουμε τα σπόρια.
- Φτιάχνουμε τη σάλτσα ντομάτας με το λάδι, κρεμμύδι, σκόρδο, ντομάτες, ζάχαρη ,βασιλικό, αλάτι και πιπέρι.
- Σε ταψί βάζουμε λαδάκι, τις πιπεριές, τα μανιτάρια, τις λιαστές σε στρώσεις.
- Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω στα λαχανικά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 200ο για μια ώρα.
- Σερβίρουμε με παρμεζάνα.
Καπακωτή με μελιτζάνες
Η συνταγή αυτή έχει τις εξής διαφορές από την προηγούμενη.
- Στη θέση των μανιταριών βάζουμε 2 κιλά μελιτζάνες
- Στη θέση της παρμεζάνας ½ κιλό φέτα χοντοκομμένη
- Ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες όπως στο μουσακά (φέτες, ξεπίκρισμα, τηγάνισμα ή ψήσιμο στο γκριλ)
- Τα υπόλοιπα τα ίδια.
- Στο ταψί βάζουμε σε στρώσεις μελιτζάνες, λίγη σάλτσα και τυρί.
- Πιπεριές, σάλτσα
- Τέλος μελιτζάνες, τυρί και περιχύνουμε με τη υπόλοιπη σάλτσα.
- Στο φούρνο ψήσιμο όπως και πριν.





5 σκουφακια ειναι λιγα εγω θα σου βαλω 6 ******