Kαλωσόρισμα στην άνοιξη

Το "Καλωσόρισμα στην Άνοιξη" είναι ένα γλυκό σαν αυτό που λέει το όνομά του, ανάλαφρο, υγιεινό, νόστιμο, λαμπερό…. φέρνει κάτι από τον ήλιο, όσο πρέπει γλυκό και με καραμέλα, που μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τις διαθέσεις μας όπως αλλάζει και ο καιρός την άνοιξη. Άλλοτε το περιχύνεις με καραμέλα, άλλοτε με σάλτσα σοκολάτας, άλλοτε με κρέμα......Είναι μαρέγκα σουφλέ με καραμέλα!
Καραμέλα
- 1 κούπα ζάχαρη
- ¼ κούπας νερό
- Λίγες σταγόνες λεμόνι
Μαρέγκα
- 9 ασπράδια αυγών
- 3/4 κούπας ζάχαρη
- Λίγο κρεμόριο ή αλάτι
- 2 βανίλιες
- 1 φόρμα βαθιά
- Σε κατσαρόλα βάλτε τα υλικά για την καραμέλα. Ανακατέψτε αρχικά και μετά σταματήστε και ψήστε το σιρόπι σας σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει καστανόχρωμη καραμέλα.
- Αδειάζω την καραμέλα στη φόρμα και περιστρέφω τη φόρμα ώστε να καλυφτούν και τα τοιχώματα της φόρμας με την καραμέλα.
- Χτυπώ τα ασπράδια με το κρεμόριο ή αλάτι στο μίξερ μέχρι να πήξουν. Στη συνέχεια και ενώ κτυπώ τη μαρέγκα ρίχνω τις βανίλιες και τη ζάχαρη. Συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να πάρω ένα σφικτό και γυαλιστερό μείγμα που να στέκεται.
- Βάζω τη μαρέγκα στη φόρμα και πατήστε να κάτσει καλά και να μη μείνουν κενά.
- Τη γεμίζω μέχρι τα χείλη και τη βάζω μέσα σε ένα ταψί που έχω βάλει νερό.
- Βάζω το ταψί με τη φόρμα στη χαμηλότερη θέση και σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο και το ψήνω για 50 λεπτά περίπου. Δοκιμάζω στο τέλος αν είναι έτοιμη η μαρέγκα μου , βυθίζοντας ένα καλαμάκι από σουβλάκι. Αν βγει στεγνό, η μαρέγκα έχει ψηθεί.
- Φουσκώνει πολύ, αλλά όταν βγει από το φούρνο «κάθεται» και φτάνει πάλι μέχρι το χείλος της φόρμας.
- Τη βγάζω από το φούρνο και την αφήνω για ένα 10λεπτο να κρυώσει.
- Μετά την αναποδογυρίζω σε πιατέλα και τη στολίζω με καβουρδισμένο αμύγδαλο ή σάλτσα σοκολάτας ή κρέμα ζαχαροπλαστικής αραιωμένη.
- Χρειάζεστε μια μεγάλη φόρμα και αρκετά βαθιά. Η φόρμα της φωτό είναι βαθιά και 25αρα. Για μικρότερη φόρμα, βάλτε λιγότερα αυγά ή για μεγαλύτερη περισσότερα μειώνοντας ή αυξάνοντας ανάλογα και τα υπόλοιπα υλικά.
- Προσέχουμε την ώρα που ξεχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους, μην τυχόν και πέσει καθόλου κρόκος μέσα, διότι τα ασπράδια μας δεν θα γίνουν ποτέ μαρέγκα. Καλά είναι να ξεχωρίζουμε ΄1-1 τα αυγά σε ξεχωριστό πιάτο και μετά να συλλέξουμε όλα τα ασπράδια μαζί.
- Το κρεμόριο το βρίσκουμε και στα Σ/Μ
αριστο!!!!

ΜΠΡΑΒΟ ΗΛΙΑΝΝΑ