Γλυκό ψωμάκι-μηλόπιτα
Υλικά για το ζυμαράκι:
- 500 γρ. αλεύρι,
- 1 φακελάκι μαγιά,
- 250 ml. χλιαρό γάλα,
- 60-80 γρ. άχνη,
- 1 αυγό,
- 60 ml.λάδι,
- 1/2 . γλ. αλάτι.
Γέμιση:
- 2 μέτρια μήλα σε λεπτές φέτες,
- 3 κ. σ. καστανή ζάχαρη Ή κρυσταλλική,
- 2 κ. γλ. κανέλα,
- λίγες σταφίδες και καρύδια.
- Στο χλιαρό γάλα ρίχνουμε την άχνη και την μαγιά ,ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά.
- Σε μεγάλο μπολ-λεκάνη ρίχνουμε το μείγμα γάλα-μαγιά, το αυγό, λάδι,ανακατεύουμε και προσθέτουμε αλάτι και λίγο λίγο το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια αφράτη-εύπλαστη ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 1 1/2 ώρα να φουσκώσει.
- Σε ένα μπολάκι ενώνουμε την ζάχαρη με την κανέλα. Πλένουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
- Ανοίγουμε το ζυμαράκι μας σε φύλλο και με ένα στρογγυλό κουπ πατ ή ποτήρι κρασιού κόβουμε στρογγυλά φυλλαράκια-πέταλα. Βάζουμε στο κέντρο κάθε ενός από 1/2 κ. γλ. από το μείγμα ζάχαρη-κανέλα (αν θέλουμε βάζουμε και σταφίδες) , διπλώνουμε στην μέση και έπειτα ενώνουμε τις δυο άκρες τους,τακτοποιούμε σε λαδωμένο ταψί κυκλικά με την ένωση προς τα μέσα πάντα!
- Στο κέντρο του ταψιού τώρα βάζουμε όλες τις φέτες μήλου ,πασπαλίζουμε με ζάχαρη , κανέλα,σταφίδες και καρύδια. Συνεχίζουμε να πάνω από τα μήλα να βάζουμε τα υπόλοιπα φυλλαράκια με τον ίδιο τρόπο που φτιάξαμε τα πρώτα τελειώνοντας με ένα στο κέντρο. Με ένα πινελάκι περνάμε όλα τα φυλλαράκια με λάδι και ξανά πασπαλίζουμε με ζάχαρη-κανέλα. Αφήνουμε 30 λεπτά σκεπασμένο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 30-40 λεπτά να ροδίσει.
Η καστανή ζάχαρη του πηγαίνει περισσότερο! Εμένα μου πήρε λίγο ακόμη αλεύρι (50 γρ. περίπου). Γίνεται και με αλμυρή γέμιση αντικαθιστώντας την κανέλα-ζάχαρη-σταφίδες με ,ζαμπόν-τυρί.