Γκασπάτσο η κρύα ντοματόσουπα
- 1 κιλό κόκκινες , σφικτές, νόστιμες ντομάτες (4 μεγάλες ντομάτες) ή βιολογικές
- Μισό αγγούρι καθαρισμένο σε κομμάτια
- ½ πράσινη πιπεριά σε κομμάτια
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 1 σκ. Σκόρδο στην πρέσα
- 1/3 κούπας ελαιόλαδο
- 1 φέτα λεπτή χωριάτικο φρυγανισμένο ψωμί
- 1 κ.σ. λευκό ξύδι
- 1-2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- Μερικές σταγόνες ταμπάσκο
- 1 κούπα κρύο νερό
- Αλάτι
- Από τις ντομάτες αφαιρούμε τη φλούδα, χωρίζουμε στα 2 και πιέζουμε με το χέρι μας, ώστε να βγουν τα σπόρια.
- Σε περίπτωση που τα υλικά μας όλα δεν χωρούν στο μπλέντερ, τα χωρίζουμε σε 2 μέρη και βάζουμε το ένα μέρος στο μπλέντερ και το αλέθουμε καλά. Το ίδιο κάνουμε και με το δεύτερο μέρος των υλικών μας. Στο τέλος προσθέτουμε και το νερό.
- Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση της με αλάτι.
- Βάζουμε τη σούπα μας σε μπουκάλι ή γυάλινο βάζο και την αφήνουμε κάποιες ώρες στο ψυγείο να δέσουν τα αρώματα. Όσο μένει στο ψυγείο, γίνεται πιο γευστική.
- Η παραδοσιακή αυτή σούπα είναι κάπως πηκτή, αν θέλετε την αραιώνεται με κρύο νερό.+
- Μπορούμε να την σουρώσουμε αν θέλουμε ή να μη βάλουμε το ψωμί, που όμως δίνει γεύση.
- Σερβίρεται σε φλιτζάνι τσαγιού
Αν οι ντομάτες δεν είναι νόστιμες , ας μην επιχειρήσουμε να φτιάξουμε αυτή τη σούπα.