Γιουβαρλάκια με γιαούρτι
- 500 γραμμάρια μοσχαρίσιο κυμά,
- 150 γραμμάρια ρύζι γλασσέ,
- 1 μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι,
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη,
- 1 κουταλιά της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο,
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο,
- φλούδες λεμονιού,
- 1-2 φύλλα δάφνης,
- 1 κύβο ζωμό κότας,
- νερό ,αλάτι ,πιπέρι.
- Για την σάλτσα :
- 200 γραμμάρια γιαούρτι,
- 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο,
- 3 κουταλιές σούπας άνηθο ψιλοκομμένο.
- Σε ένα μπολ ετοιμάζουμε τα γιουβαρλάκια ανακατεύοντας το ψιλοκομμένο κρεμμύδι ,το σκόρδο,το ρύζι,τον κιμά,και 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε επίσης λίγο ψιλοκομμένο άνηθο ,2 κουτ.γλυκ.αλάτι και αρκετό πιπέρι.
- Πλάθουμε μικρά μπαλάκια και τα αλευρώνουμε ελαφρά.
- Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κενό αναμεσά τους.Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο,3-4 φλούδες λεμονιού,Στην συνέχεια ρίχνουμε ένα ζωμό κότας και καλύπτουμε με νερό τα γιουβαρλάκια.(περίπου 2 δάχτυλα
- πάνω από τα γιουβαρλάκια).
- Βάζουμε τα γιουβαρλάκια σε μέτρια φωτιά και τα βράζουμε 30-40 λεπτά.Αφού βράσουν τα αφαιρούμε από την φωτιά.
- Βάζουμε 3 κουταλιές της σούπας από τον ζωμό σε ένα μπολ.προσθέτουμε 2 κουταλιές λάδι ,το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια,μαζί με λίγο άνηθο και ανακατεύουμε .
- Σερβίρουμε τα γιουβαρλάκια με το νόστιμο ζουμάκι και πασπαλίζουμε από πάνω άνηθο ψιλοκομμένο η δυόσμο!
Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη.