Γερμανικοί κουραμπιέδες
- 250 γρ βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
- 125 γρμ ζάχαρη
- 2 βανίλιες τα σπορακια τους
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 300 g αλεύρι
- 200 γρ αλεσμένα αμύγδαλα
- 120 g ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
- 10 βανίλιες σκόνη
- Σε ένα μπωλ χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να γίνει αφράτο. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας κουταλιά – κουταλιά τη ζάχαρη . Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι και το ξύσμα από τα ξυλάκια βανίλιας
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε λίγο λίγο στη ζύμη την οποία αρχίζουμε πλέον να ζυμώνουμε. Στο τέλος προσθέτουμε και τα αλεσμένα αμύγδαλα και συνεχίζουμε για λίγο το ζύμωμα.
- Κάνουμε τη ζύμη στρογγυλή , την τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
- Κόβουμε κομμάτια ζύμης και τα φορμάρουμε με τα χέρια μας σε μπαλάκια (μέγεθος καρυδιού. Από αυτά τα μπαλάκια πλάθουμε κορδονάκια περίπου 5-6 εκατοστά και τα λυγίζουμε σαν μισοφέγγαρο.
- Βάζουμε σε λαμαρίνα στην οποία έχουμε τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στη δεύτερη θέση (από κάτω) του φούρνου για 10-15 λεπτά στους 170 βαθμούς. Είναι έτοιμα όταν αρχίσουν να ροδίζουν ελαφρά (μην τ΄αφήσετε να ροδισουν πολύ γιατί θα γίνουν πολύ σκληρά )
- Βάζουμε σε ταψάκι τη ζάχαρη άχνη και τις βανίλιες και σχεδόν αμέσως μόλις βγούνε από το φούρνο τα κυλάμε με προσεκτικά και αρκετές φορές μέσα στο μίγμα ζάχαρης / βανίλιας
- Αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα βάλουμε πχ σε μπισκοτιέρα
Αυτή η συνταγή είναι της φίλης μας της Λίζας.