Γεμιστό ευωδιαστό ψωμάκι
Είναι τόσο εμφανίσιμο και νόστιμο, που δε θέλεις να σταματήσεις να τρως. Είναι ορεκτικό και ψωμί μαζί!
- Μισό κιλό αλεύρι για ζυμωτό (πίτες ή ψωμιά)
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 2 κ.σ. λάδι
- 1 κ.γλ. μέλι
- ½ - με 1 κ.γλ. αλάτι ανάλογα και το πόσο αλμυρό είναι το τυρί που θα βάλουμε.
- 1,5 κούπα χλιαρό νερό περίπου
Γέμιση
- Μια ντομάτα, ξεφλουδισμένη και ξεσποριασμένη κομμένη σε κυβάκια και καλά στιμμένη ώστε να μην έχει υγρά.
- Αρκετές ελιές καλαμών ψιλοκομμένες
- 300 γρ φέτα τριμμένη με τα δάχτυλα
- Λιαστή ντομάτα ψιλ/νη
- Ρίγανη, ξερό βασιλικό
- Στο μπολ του μίξερ μας βάζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με τη μαγιά, το μέλι και το λάδι. Προσθέτουμε το νερό και βάζουμε σε λειτουργία, μετά από ένα λεπτό ρίχνουμε και το αλάτι μας. Ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά ώστε να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλά στα τοιχώματα της λεκάνης.
- Αγγίζουμε το ζυμάρι με τα χέρια, το κάνουμε μια μπάλα(τι υπέροχη αίσθηση! ) το βάζουμε σε λαδωμένη λεκάνη, το καλύπτουμε με μια νάυλον σακούλα του σούπερ μάρκετ και το βάζουμε στο φούρνο στους 40ο για ¾ - 1 ώρα και θα είναι έτοιμο ανεβασμένο το ζυμάρι μας.
- Για να φτιάξω τη γέμιση, ανακατεύω όλα τα υλικά.
- Όταν είναι έτοιμο και σε αλευρωμένη επιφάνεια το ανοίγουμε με τα χέρια μας σε ορθογώνιο φύλλο πάνω σε λαδόκολλα ή σε φύλλο σιλικόνης, και προσθέτουμε τη γέμιση στο κέντρο. Κλείνουμε τα άκρα προς τα μέσα και μετά ρολάρουμε τα πλαϊνά. Κλείνουμε με νερό την ένωση και ασφαλίζουμε τη γέμιση.
- Τώρα μπορούμε να το ψήσουμε είτε έτσι σε λαμαρίνα ή να το βάλουμε σε λαδωμένη φόρμα μεγάλη του κέικ μακρόστενη. Με δυσκόλεψε λίγο η μεταφορά του ψωμιού από τον πάγκο στη φόρμα. Σκέφτομαι την επόμενη φορά να το μεταφέρω με τη λαδόκολλα και να ψηθεί εκεί. Η ιδέα της φόρμας κάνει το ψωμί πιο εντυπωσιακό. Εσείς ακολουθείστε τον τρόπο που θέλετε και σας βολεύει.
- Ραντίζουμε το ψωμί μας με νερό και το πασπαλίζουμε με σουσάμι. Το ψήνουμε στους 190ο-200ο για περίπου 1 ώρα. Αν βλέπετε ότι «αρπάζει», χαμηλώστε στους 180ο, εσείς ξέρετε καλύτερα το φούρνο σας
- Μπορούμε να βάλουμε και άλλου είδους γεμίσεις, όποιες μας αρέσουν.
- Το νερό δεν το βάζουμε όλο από την αρχή.
- Αν μας πέσει παραπάνω νερό, προσθέτουμε αλεύρι ή αν μας γίνει σφικτό προσθέτουμε λίγο νερό χλιαρό. Η προσθήκη που νερού γίνεται με κουταλάκι του γλυκού και βλέπετε αν χρειάζεται, συνεχίζεται.
- Μπορείτε να το ζυμώσετε και με τα χέρια, αλλά εγώ είμαι της ευκολίας!
- Σε περίπτωση που το ψωμί δεν έχει κλείσει καλά και βγάζει υγρά (από τη φέτα προφανώς) τότε βγάλτε τη φόρμα από το φούρνο , αδειάστε το υγρό και συνεχίστε το ψήσιμο κανονικά, μέχρι που όταν χτυπάτε το ψωμί με το χέρι να ακούγεται ένας ξερός ήχος.
- Δεν ανοίγουμε λεπτό το φύλλο, ίσα ίσα να μπορεί να σκεπάσει τη γέμιση και να κλείσει καλά.
- Προσαρμοσμένη συνταγή από εδώ