Φρικασέ με μανιτάρια
- ½ κιλό μανιτάρια ψιλ / να
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλ / μενο
- Μερικά κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες λεπτές
- 1 μαρούλι χοντροκομμένο
- Μισή κούπα λάδι
- 1 δεμάτι άνηθο ψιλ / νο
- Αλάτι, πιπέρι
- Ζωμό λαχανικών ή κρέατος ή κοτόπουλου έτοιμο ή του εμπορίου
- Χυμό 1-2 λεμονιών
- Σοτάρω στο λάδι το ξερό κρεμμύδι και προσθέτω τα μανιτάρια, για λίγο.
- Ρίχνω τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το μαρούλι, τον άνηθο και αφήνω να μαραθούν για 3-4 λεπτά.
- Βάζω αλάτι (με προσοχή αν ο ζωμός είναι έτοιμος), πιπέρι και ζωμό να σκεπάζει το μείγμα των μανιταριών.
- Ο ζωμός είναι περίπου 5 -6 φλυτζάνια με 2 κύβους ζωμού ανακατεμένος.
- Σιγοβράζω για 20 λεπτά περίπου.
- Μπορώ να δέσω το φαγητό μου με διάφορους τρόπους:
- Αυγολέμονο: Σε μπολ κτυπώ με σύρμα 2 αυγά, προσθέτω χυμό λεμονιού. Ρίχνω με κουτάλα ζουμί στο αυγολέμονο και όλο αυτό το ρίχνω στην κατσαρόλα.
- Με γιαούρτι: Βάζω σε μπολ το γιαούρτι, ανακατεύω 1 κουταλιά της σούπας κορν φλάου, ρίχνω ζουμί και ανακατεύω (όπως το αυγολέμονο). Όλο αυτό στην κατσαρόλα μας.
- Νηστίσιμη εκδοχή: Βάζω σε μπολ το χυμό του λεμονιού, ανακατεύω μέσα 1 γεμάτη κουταλιά αλεύρι ή κορν φλάου. Το μείγμα αυτό το ρίχνω στην κατσαρόλα να πάρει μια βράση και να πήξει ελαφρά.
- Kαλή επιτυχία!

- Μού είχε μείνει μαρούλι και μανιτάρια, οπότε σκέφτηκα να φτιάξω κάτι σαν φρικασέ.
- Αντί για τους κρόκους των αυγών χρησιμοποιήστε 2-3 κουταλιές της σούπας πουρέ σε σκόνη για το αυγολέμονο.
- Για νηστεία πράξτε ανάλογα.