Φασολάδα χωρίς μούλιασμα
Φασολάδα που δε χρειάζεται να μουλιάσουμε τα φασόλια μας από το προηγούμενο βράδυ. Γίνεται νόστιμη και χυλωμένη.
- 500 γραμ. μέτρια ξερά φασόλια
- 3 - 4 καρότα κομμένα σε φέτες
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- Μερικά κλωναράκια σέλινο ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά αν θέλετε και λίγη καυτερή
- 3/4 φλ. λάδι
- αλάτι, πιπέρι
- 1 κύβο ζωμό κρέατος ή κοτόπουλου
- Βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό να τα σκεπάζει. Τα αφήνουμε να βράσουν για 40 λεπτά περίπου να μισομαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε.
- Βάζουμε λίγο από το συνολικό μας λάδι σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλινο. Τα ανακατεύουμε καλά, να λαδωθούν. Τα αφήνουμε για 2΄-3΄ σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε την πάπρικα και τον πελτέ, ανακατεύουμε για 2 με 3 λεπτά.
- Ρίχνουμε τα μισοβρασμένα φασόλια και συμπληρώνουμε αρκετό βραστό νερό μαζί και τον κύβο.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη φασολάδα για καμιά ώρα ή και παραπάνω να μαλακώσουν καλά τα φασόλια μας (εξαρτάται πόσο καλόβραστα και φρέσκα είναι τα φασόλια μας ), τότε αλατοπιπερώνουμε .
- Τέλος, προσθέτουμε το υπόλοιπο λαδι. Αφήνουμε τη φασολάδα να βράσει για λίγο ακόμα, μέχρι να χυλώσουν καλά τα φασόλια. Αν χρειαστεί κι άλλο νερό ενδιάμεσα προσθέτετε βραστό νερό.