Φακόρυζο γευστικό
- 1 φλ. φακές χοντρές,
- 2 φλ. μπασμάτι αρωματικό και μακρίκοκκο,
- 5 κ.σ. λάδι,
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
- 3-4 σταγόνες ξύδι μπαλσάμικο,
- 4 φλ.νερό,
- 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος,
- 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο,
- 1/2 κ.γλ. κανέλα,
- 1/2 κ.γλ. κύμινο,
- αλατοπίπερο,
- 1/2 λεμόνι [προαιρετικά].
- Καθαρίζουμε, πλένουμε καλά τις φακές και τις βράζουμε για 10 λεπτά. Στραγγίζουμε, ξεπλένουμε τις φακές.
- Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι λίγο να "γυαλίσει",ρίχνουμε το μπασάλμικο αφήνουμε να να δώσει γεύση στο φαγητό μας, ρίχνουμε και τις φακές, ανακατεύουμε απαλά με κουτάλι και προσθέτουμε το ρύζι πλυμένο.
- Ρίχνουμε τα 4 φλ. νερό, κανέλα, κύμινο και αλατοπίπερο και αφήνουμε να βράσουν 10-15 λεπτά μόνο!!
- Ρίχνουμε τέλος μαϊντανό και δυόσμο, σβήνουμε τη φωτιά μας, σκεπάζουμε με πετσέτα την κατσαρόλα και αφήνουμε να φουσκώσει το ρύζι. Σερβίρουμε, αν θέλουμε, με χυμό λεμόνι.
- Για να το κάνουμε πιο πικάντικο σοτάρουμε 1 κρεμμύδι σε 2 κ. λάδι και 1 κ. σ. καστανή ζάχαρη, να καραμελώσει και το ρίχνουμε πάνω στο πιλάφι με τις φακές.
Εγώ δεν είχα μπασμάτι που σίγουρα θα το έκανε πολύ γευστικό αλλά και με το μακρύκοκκο της Agrino μια χαρά έγινε!
Συνταγή της Μ.Λαμπράκη