Πρόσφατα σχόλια

FORUM: ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Απ:Μέτρημα υλικών
Hlianna 13.7.2022 23:24
Απ:Συνταγές light
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:20
Απ:Σχολιάζουμε στον κατάλληλο χώρο!
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:13
Απ:Φωτογραφίες στα σχόλια των συνταγών μας ( Ν...
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:12
Απ:χρηστες κ συνταγες τους
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:11
Απ:Παιχνίδι: Ερωτήσεις-Απαντήσεις !
jiuer7845 7.8.2021 13:03
Απ:Παιχνίδι: Ερωτήσεις-Απαντήσεις !
jiuer7845 7.8.2021 13:00
Απ:Ετοιμαζόμαστε για το Πάσχα!
M_nis27 8.3.2021 19:44
Απ:Μέτρημα υλικών
M_nis27 8.3.2021 19:20
Απ:Πως να κάνω μια τούρτα?
abhikhurana 22.7.2020 4:51
Απ:Αφιερώνω
mihirmane 5.6.2020 6:36
Απ:Mικρές και σύντομες συνταγές
M_nis27 26.3.2020 0:48
Απ:Γιορτή !
M_nis27 26.3.2020 0:44
Απ:Παιχνίδι: Ναι ή Όχι;
M_nis27 26.3.2020 0:21
Απ:Mικρές και σύντομες συνταγές
M_nis27 16.3.2020 17:29
Απ:Περισσεύματα ψωμιού
M_nis27 16.3.2020 16:58
Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
M_nis27 16.3.2020 10:07
Απ:Να σας γνωρίσω τον Κύριο;
Bianka 1.1.2020 21:45
Απ:Περισσεύματα ψωμιού
shubhupatil 8.7.2019 11:08
Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
Hlianna 25.2.2019 8:35
Περισσότερα...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ



Βασιλόπιτα Παραδοσιακή

recipe image
Προστέθηκε απόMargo, Πέμπτη, 07 Ιανουάριος 2010 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 4 χρήστες ψήφισαν
none
Περιγραφή
Μια μυρωδάτη παραδοσιακή Βασιλόπιτα!
Συστατικά
Στα γρήγορα
Γλυκά
Άλλες κατηγορίες
Φτιάχνει
1 μεγάλη Βασιλόπιτα ή 2 μεσαίες
  • 1 ½ κούπα βούτυρο βιτάμ
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 κούπα γάλα
  • Χυμός & ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ½  ποτηράκι κρασιού κονιάκ
  • 2 βανίλιες
  • 1 κούπα νερό ζεστό (όχι καυτό)
  • 100 γρ. μαγιά φρέσκια
  • 2 κιλά αλεύρι μαλακό Νο. 2
  • Αμύγδαλα ασπρισμένα και χωρισμένα στη μέση
  • Φλουρί
  • Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Οδηγίες

  1. Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί 1 μεγάλο ή 2 μέτρια αλουμινένια ή ανοξείδωτα ταψιά.
  2. Βουτυρώνουμε τις άκρες του χαρτιού.
  3. Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη στο μίξερ να αφρατέψουν.
  4. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και το γάλα.
  5. Ρίχνουμε σταδιακά το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το ξύσμα και τις βανίλιες.
  6. Σε  μεγάλη λεκάνη ζυμώματος διαλύουμε τη μαγιά στο νερό με τα χέρια μας.
  7. Προσθέτουμε το μίγμα του μίξερ στη λεκάνη κι ανακατεύουμε πάλι με τα χέρια μας.
  8. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, αναμιγνύοντας  όλο το μίγμα με τα χέρια μας, μέχρι να απορροφάται πάντα όλη η  ποσότητα που ρίχνουμε κάθε φορά. Στο τέλος όλη η ζύμη θα ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της λεκάνης, θα κολλά όμως στα χέρια μας.
  9. Θέλουμε μία μαλακιά ζύμη.
  1. Βουτυρώνουμε τα χέρια μας, χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια αν φτιάξουμε 2 ταψιά, διαφορετικά τοποθετούμε όλη τη ζύμη σε μεγάλο ταψί.
  2. Στολίζουμε την επιφάνεια με τα αμύγδαλα, φτιάχνοντας το νέο έτος κι ό,τι άλλο επιθυμούμε.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50ο C, τοποθετούμε το ταψί κι αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει και να βγει έξω από το όριο το ταψιού.
  4. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175ο C πάνω-κάτω.
  5. Με ένα μυτερό αντικείμενο, όπως ένα καλαμάκι για σουβλάκια κάνουμε 4 τρύπες πάνω-κάτω-αριστερά-δεξιά, για να φουσκώσει ομοιόμορφα κατά το ψήσιμο.
  6. Όταν γίνει ο φούρνος, τοποθετούμε ξανά το ταψί μέσα και ψήνουμε σε φούρνο μόνο από κάτω, για 1 ώρα περίπου.   Αν δεν έχουμε αυτή την  επιλογή στο φούρνο ψήνουμε πάνω-κάτω.
  7. Όταν ψηθεί η Βασιλόπιτα τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε για 10 λεπτά.  Μετά τη βγάζουμε από το ταψί κι αφαιρούμε σιγά σιγά το χαρτί.
  8. Όταν κρυώσει βάζουμε το φλουρί στον πάτο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
  9. Στολίζουμε με κορδέλα και κλαδάκια από φρέσκα Χριστουγεννιάτικα κλαδιά.
Λίγα μυστικά ακόμα
  • Η συγκεκριμένη δόση είναι ή για ένα μεγάλο ταψί ή για δυο μέτρια. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία φουσκώματος και ψησίματος και για τη δεύτερη Βασιλόπιτα.
  • Εγώ συνήθως φτιάχνω 2 μέτρια ταψιά, κρατώντας τη μία Βασιλόπιτα για την οικογένεια και χαρίζοντας τη δεύτερη. Ένα πραγματικά όμορφο μυρωδάτο δώρο σε όποιον τη χαρίσετε.
  • Για να έχουμε ένα ωραίο ψήσιμο, προτιμότερο είναι να ψήσουμε την πίτα/πίτες μας σε αλουμινένιο ή ανοξείδωτο ταψί κι όχι σε αντικολλητικό ταψί.
ΚΑΛΗ  ΧΡΟΝΙΑ

Παρόμοιες συνταγές:
Σχόλια
Σχόλιο από Hlianna , Κυριακή, 10 Ιανουάριος 2010 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Θαυμάσια είναι!!!Πες μας τα μεγέθη των ταψιών.
Σχόλιο από Margo , Κυριακή, 10 Ιανουάριος 2010
Σας ευχαριστώ κορίτσια μου. Εάν φτιάξετε 2 Βασιλόπιτες, τα μεγέθη των ταψιών πρέπει να είναι 28-30 εκ. και εάν φτιάξετε μία μεγάλη το ταψί να είναι έως 40 εκ.
Μεταφορά στην κορυφή