Βασιλόπιτα Παραδοσιακή
-
1 ½ κούπα βούτυρο βιτάμ
-
2 κούπες ζάχαρη
-
4 αυγά
-
1 κούπα γάλα
-
Χυμός & ξύσμα από 1 πορτοκάλι
-
½ ποτηράκι κρασιού κονιάκ
-
2 βανίλιες
-
1 κούπα νερό ζεστό (όχι καυτό)
-
100 γρ. μαγιά φρέσκια
-
2 κιλά αλεύρι μαλακό Νο. 2
-
Αμύγδαλα ασπρισμένα και χωρισμένα στη μέση
-
Φλουρί
-
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
- Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί 1 μεγάλο ή 2 μέτρια αλουμινένια ή ανοξείδωτα ταψιά.
- Βουτυρώνουμε τις άκρες του χαρτιού.
- Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη στο μίξερ να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και το γάλα.
- Ρίχνουμε σταδιακά το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το ξύσμα και τις βανίλιες.
- Σε μεγάλη λεκάνη ζυμώματος διαλύουμε τη μαγιά στο νερό με τα χέρια μας.
- Προσθέτουμε το μίγμα του μίξερ στη λεκάνη κι ανακατεύουμε πάλι με τα χέρια μας.
- Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, αναμιγνύοντας όλο το μίγμα με τα χέρια μας, μέχρι να απορροφάται πάντα όλη η ποσότητα που ρίχνουμε κάθε φορά. Στο τέλος όλη η ζύμη θα ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της λεκάνης, θα κολλά όμως στα χέρια μας.
- Θέλουμε μία μαλακιά ζύμη.
- Βουτυρώνουμε τα χέρια μας, χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια αν φτιάξουμε 2 ταψιά, διαφορετικά τοποθετούμε όλη τη ζύμη σε μεγάλο ταψί.
- Στολίζουμε την επιφάνεια με τα αμύγδαλα, φτιάχνοντας το νέο έτος κι ό,τι άλλο επιθυμούμε.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50ο C, τοποθετούμε το ταψί κι αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει και να βγει έξω από το όριο το ταψιού.
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175ο C πάνω-κάτω.
- Με ένα μυτερό αντικείμενο, όπως ένα καλαμάκι για σουβλάκια κάνουμε 4 τρύπες πάνω-κάτω-αριστερά-δεξιά, για να φουσκώσει ομοιόμορφα κατά το ψήσιμο.
- Όταν γίνει ο φούρνος, τοποθετούμε ξανά το ταψί μέσα και ψήνουμε σε φούρνο μόνο από κάτω, για 1 ώρα περίπου. Αν δεν έχουμε αυτή την επιλογή στο φούρνο ψήνουμε πάνω-κάτω.
- Όταν ψηθεί η Βασιλόπιτα τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε για 10 λεπτά. Μετά τη βγάζουμε από το ταψί κι αφαιρούμε σιγά σιγά το χαρτί.
- Όταν κρυώσει βάζουμε το φλουρί στον πάτο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
- Στολίζουμε με κορδέλα και κλαδάκια από φρέσκα Χριστουγεννιάτικα κλαδιά.
- Η συγκεκριμένη δόση είναι ή για ένα μεγάλο ταψί ή για δυο μέτρια. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία φουσκώματος και ψησίματος και για τη δεύτερη Βασιλόπιτα.
- Εγώ συνήθως φτιάχνω 2 μέτρια ταψιά, κρατώντας τη μία Βασιλόπιτα για την οικογένεια και χαρίζοντας τη δεύτερη. Ένα πραγματικά όμορφο μυρωδάτο δώρο σε όποιον τη χαρίσετε.
- Για να έχουμε ένα ωραίο ψήσιμο, προτιμότερο είναι να ψήσουμε την πίτα/πίτες μας σε αλουμινένιο ή ανοξείδωτο ταψί κι όχι σε αντικολλητικό ταψί.
Παρόμοιες συνταγές: