Ανάποδο κέικ με καραμελωμένα σταφύλια και μήλα
Για το κέικ:
- 1 1/2 φλ. αλεύρι,
- 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ,
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι,
- ½ φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη,
- 4 κουταλιές βούτυρο λιωμένο,
- 1 φλιτζάνι γάλα,
- 1 μεγάλο αυγό,
- άχνη για πασπάλισμα.
- 1 φλιτζάνι μέτρια σταφύλια,
- 2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη,
- 1 μεγάλο μήλο ψιλοκομμένο(1 φλ.),
- 1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη,
- 1 κουταλιά της σούπας βιτάμ.
- Καθαρίζουμε το μήλο,το κόβουμε σε μικρά κυβάκια,τα πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη.
- Βάζουμε την μια κουταλιά βούτυρο ή βιτάμ σε τηγανάκι ρίχνουμε τα μήλα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά περίπου να καραμελώσουν ελαφρά.
- Πλένουμε καλά τα σταφύλια, τα σκουπίζουμε ή τα αφήνουμε να στεγνώσουν, τα βάζουμε σε λαδόκολλα πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και τα ψήνουμε 15 λεπτά. Εγώ δεν τα έψησα αλλά τα έβαλα μαζί με τα μήλα στο τηγάνι να μαλακώσουν μαζί.
- Για το κέικ: Χτυπάμε στο μίξερ το βιτάμ με τη ζάχαρη και το αυγό καλά, προσθέτουμε το γάλα και λίγο λίγο το αλεύρι με το μπέικιν.
- Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι ,ρίχνουμε το μείγμα σταφύλια-μήλα, απλώνουμε να πάνε παντού. Απάνω ρίχνουμε το μείγμα του κέικ,στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 30 λεπτά περίπου να ροδίσει,ελέγχοντας πάντα με μαχαιράκι ή οδοντογλυφίδα.
- Αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα,τέλος πασπαλίζουμε με άχνη το κρύο κέικ.
.Μπορούμε να φτιάξουμε Μάφινς βάζοντας από μια κουταλιά μείγμα σταφύλι-μήλο σε κάθε φορμούλα και μοιράζομαι το μείγμα κέικ απάνω,φτιάχνει 12 μάφινς.
Αν θέλουμε γαρνίρουμε το κέικ με σαντιγί.