Αμυγδαλόπιτα
Για την βάση
- 150 γραμμάρια βούτυρο τύπου Κερκύρας.
- 1/2 κούπα ζάχαρη.
- 1 κρόκο αυγού.
- 1/2 ποτήρι κρασιού κονιάκ.
- 300 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- 300 γρ.μαρμελάδα βερύκοκο η οποιαδήποτε άλλη μας αρέσει.
Για το παντεσπάνι.
- 300 γραμ.αμύγδαλα ασπρισμένα.
- 5 αυγά.
- 250 γραμ. Ζάχαρη.
- 1 κουταλιά σούπας κονιάκ.
Για το γλάσο.
- 3 κουταλιές σούπας κακάο.
- 1 κούπα γάλα πλήρες.
- 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη.
- 1 κουταλιά σούπας βούτυρο φρέσκο.
- Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, και προσθέτουμε τον κρόκο ,το κονιάκ και το αλεύρι λίγο-λίγο. Κάνουμε μια ζύμη απαλή και βουτυράτη σαν του κουραμπιέ. Την στρώνουμε με την παλάμη μας σένα ταψάκι 26 Νο και απλώνουμε επάνω την μαρμελάδα αραιωμένη με λίγο κονιάκ.
- Χτυπάμε τ ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγγα. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη να αφρατέψουν, και προσθέτουμε το κονιάκ, και τ αμύγδαλα εναλλάξ με τη μαρέγγα ,με απαλές κινήσεις ανακατεύοντας από κάτω προς τα επάνω.
- Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί επάνω στη μαρμελάδα και το στρώνουμε καλά. Ψήνουμε στους 180 με αντιστάσεις για 40 λεπτά.
- Βράζουμε το γάλα με το κακάο και τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά , αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο. Σκεπάζουμε το κρύο γλυκό με το γλάσο.
Μπορούμε αν θέλουμε να κάνουμε ένα γλάσο σοκολάτας αντί για κακάο. Επίσης μπορούμε ν αντικαταστήσουμε τα αμύγδαλα με καρύδια . Το γλυκό γίνεται το ίδιο νόστιμο.