Αγκινάρες με καλαμαράκια

Αγκινάρες λίγο διαφορετικές και πολύ νόστιμες ! Το πάντρεμα των υλικών δίνει πολύ ωραίο αποτέλεσμα!
- 6-8 φρέσκες αγκινάρες,
- 800 γραμ. έως 1 κ. καλαμαράκια μέτρια,φρέσκα ή κατεψυγμένα,
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα,
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
- 2 μέτρια καρότα σε λεπτές ροδέλες,
- 2 πατάτες σε κύβους ή λεπτές κυδωνάτες,
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο,
- 1 ποτηράκι κρασιού λάδι,
- 1 ποτηράκι κρασιού λευκό κρασί,
- ζωμό λαχανικών,
- χυμός από 2-3 λεμόνια,
- αλάτι & πιπέρι,μπαχάρι.
- Καθαρίζουμε και πλένουμε τις αγκινάρες μας τις κόβουμε στην μέση και τις τοποθετούμε σε μπολ με νερό και χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα καλαμαράκια μας, αφήνουμε να στραγγίξουν.
- Βάζουμε τα καλαμαράκια στην κατσαρόλα με λίγο αλάτι και ξύδι να βγάλουν όλα τα υγρά τους. Μόλις εξατμιστούν τα υγρά ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε λίγα λεπτά,προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τις αγκινάρες μας ,πατάτες ,τα καρότα ,αφήνουμε λίγα λεπτά να σοταριστούν.
- Σβήνουμε με το κρασί,προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, 1 φλ. νεράκι , τον άνηθο, αλατοπιπερώνουμε και σιγαβράζουμε για 45' περίπου.
- Ρίχνουμε τον χυμό λεμόνι και αφήνουμε στην φωτιά για 5΄ακόμη.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα καλαμαράκια με σουπιές και να προσθέσουμε ντοματάκια στο φαγητό μας. Οι πατάτες και τα καρότα είναι προαιρετικά,εγώ τα έβαλα και μας άρεσαν πολύ .