Τσουρεκάκια της Σοφίας

Αφράτα γεμιστά με σοκολάτα, ατομικά τσουρεκάκια έτσι για να κόβονται με το χέρι και να αποθηκεύονται πιο εύκολα στον καταψύκτη.
- 3κ αλεύρι ίσως χρειασθεί και περισσότερο
- 2,5 μαγιές φρ.
- 1κιλό ζάχαρη
- 1 lit γάλα
- 400 γρ. φυτίνη
- 8 αβγά
- χυμός δύο πορτοκαλιών
- μπαχαρικά: 1/2 φακελάκι τριμμένο μαχλέπι, κακουλέ, βανίλιες, ξύσμα πορτοκαλιού, λίγο μαστίχα Χίου τρμμένη καλά (τρίβεται σε μπλέντερ αν προσθέσετε και ζάχαρη μέσα).
- 1 κ.σ. κοφτή αλάτι
- νουτέλα η μερέντα
- ( επειδή γίνονται αρκετά τσουρεκάκια κάνετε τη μιση συνταγή σε πρώτη φάση όλα απο μισά).
- Σε λίγο ζεστό νεράκι λυώνουμε τη μαγιά και προσθέτουμε αλεύρι τόσο ώστε να γίνει μια πηχτή κουρκούτα, ανάβουμε τη κουζίνα στους 50 βαθ. την κλείνουμε σε τάπερ και βάζουμε το μπόλ με τη ζύμη μέχρι να διπλασιασθεί .
- Δημιουργούμε μια λακουβίτσα στο αλεύρι και μέσα ρίχνουμε όλα τα στέρεα υλικά, μπαχαρικα, μαγιά και όλα τα άλλα υγρά αφού και αυτα τα έχουμε ζεστάνει. Λυώνουμε δηλ. το βούτυρο στη φωτιά και μετά στη μισή ποσότητα φυτίνης προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί προσθέτουμε και τα αυγά χτυπημένα, το γάλα και το πορτοκάλι.
- Ζυμώνουμε καλά και προσπαθούμε η ζύμη μας να είναι πολύ μαλακή ακόμα και να κολλάει στα χέρια μας ( έτσι γίνονται πολύ αφράτα ). Βουτάμε τα χέρια μας στη φυτίνη και ζυμώνουμε διπλώνουμε τη ζύμη συνέχεια και ξαναζυμώνουμε μέχρι να τελειώσει το βούτυρο, εξ ού και οι μαστιχωτές κλωστές.
- Αφήνουμε τη ζύμη περίπου ένα τέταρτο μέχρι να ετοιμάσουμε τα ταψιά μας να ξεκουρασθεί και έπειτα πλάθουμε τα τσουρεκάκια μας, σε μικρά μπαλάκια αφου πρώτα ανοίξουμε το ζυμαράκι μας σε φυλλαράκια , βάλουμε στη μέση μια κουταλια της σούπας νουτέλλα η μερέντα η και σκέτα , τα κλείνουμε και τα πλάθουμε σε μικρά στρόγγυλα μπαλάκια. Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα αραιά, τα αλείφουμε με αυγό ( το ασπράδι ελάχιστο κρόκο και λίγο νεράκι). Πασπαλίζουμε με σουσάμι η φιλέ αμύγδαλα, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 50ο , προσοχή να τον σβήσετε μόλις ζεσταθεί και αν χρειασθεί κάπου κάπου να τον ξανανάβετε.
- Τα τσουρεκάκια σας θα φουσκώσουν , θα κολλήσουν και θα γίνουν διπλάσια. Μ αυτόν τον τρόπο έχουμε μικρά τσουρεκάκια τα οποια βάζουμε στην κατάψυξη σε σακουλάκια και έχουμε ανα πάσα στιγμή φρεσκότατα συνοδευτικά για τον καφέ μας.
- Φυσικά με το ίδιο ζυμάρι κάνουμε τα γνωστά μας τσουρέκια τα Πασχαλινά η και την βασιλόπιτα.
- Ψήσιμο στούς 190 βαθ στον αέρα, 20΄ έως 25΄.
- Ευχαριστώ την αγαπημένη φίλη μου την Τούλα που μου έδωσε τη συνταγη και να σας πω ότι εκείνη τα έψηνε στον χτιστό φούρνο της και όλη η γειτονιά μύριζε τσουρέκι...
- Το μυστικό στο καλό τσουρέκι νομίζω ότι είναι τα καλά υλικά, στην πολύ μαλακή ζύμη, στα αρωματικά του και προσοχή να μην είναι σε μεγάλες ποσότητες.
- Μη τα παραψήνουμε να τ αφήνουμε να φουσκώνουν πολύ, μη βιαζόμαστε να τα ψήσουμε. Κάποτε άφηνα τη ζύμη να φουσκώσει και τα ξαναέπλαθα αλλά είδα ότι και ετσι είναι ακρβώς το ίδιο μια φορά αρκεί. Καλή επιτυχία!
Γεια στα χέρια σου και του χρόνου με υγεία!!