Τούρτα Νεσκαφέ
- 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού φρυγανιά κοπανισμένη
- 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη και κοπανισμένη
- 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 1 κ.γλ. μπεκιν
- 8 αυγά
- 2 βανίλιες
κρέμα
- 2 -3 κουτιά Μορφατ ή ερμολ
- 1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- 5 κ,σ. νεσκαφέ σε σκόνη
- 1 1/2 κ,σ. νεσκαφέ σε σκονη
- 2 κ,σ. ζάχαρη
- λίγο βραστό νερό
- Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου.
- Δουλεύουμε τους κρόκους με την ζάχαρη πολύ καλά. Ανακατεύουμε την φρυγανιά με το μπεκιν. Χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα. Ρίχνουμε στους κρόκους τη βανίλια, τα αμύγδαλα και τη φρυγανιά εναλλάξ με τη μαρέγκα.
- Βουτυρώνουμε μια φόρμα 26 αρα και βάζουμε μια λαδόκολλα στον πάτο της. Βάζουμε το υλικό μας μέσα και ψήνουμε για 35-40 λεπτά. Το αφήνουμε όλη την νύχτα. Μετά το χωρίζουμε σε 4 οριζόντια φύλλα.
- Χτυπάμε τη μορφατ με 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη και ρίχνουμε και τις 5 κ.σ .νεσκαφέ.
- Με το 1 1/2 κ,σ, νεσκαφέ και 2 κ,σ. ζαχαρη.και το λιγο βραστο νερο κανουμε καφέ για να ραντίσουμε το παντεσπάνι μας.
- Βάζουμε το πιο χονδρό φύλλο επάνω σε μια πιατέλα και το ραντίζουμε με τον καφέ και στρώνουμε με κρέμα νεσκαφέ. Εξακολουθούμε το ίδιο και στρώνουμε την επιφάνεια και τα πλάγια της τούρτας με ένα παχύ στρώμα κρέμας. Πασπαλίζουμε με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Μετά την στρώνουμε και την στολίζουμε με Αμυγδαλοπαστα ή ζαχαροπαστα άμα θέλουμε.
Η συνταγή είναι από το βιβλίο της Σοφίας Σκούρα, μόνο που εγώ εβαλα την ζαχαρόπαστα από πάνω και την στόλισα