Τονοσαλάτα

Μια σαλάτα και παράλληλα ένα ντιπ, με το οποίο θα αλείψουμε το κρακεράκι, το σάντουιτς ή θα βουτήξουμε μέσα τα λαχανικά μας.
- 1 κονσέρβα μεγάλη τόνου σε νερό
- 1 κρεμμύδι ξερό ή 1-2 φρέσκα ψιλ/ μένα
- 1 κούπα μαγιονέζα
- 2-3 κ.σ. μαϊντανό ψιλ/μενο
- 1 πιπεριά φλωρίνης βάζο ή 1 κ.σ. κάπαρη ή 2-3 αγγουράκια πίκλες ψιλ/μένα
- Λίγο ξύσμα λεμονιού
- Λίγο λάδι
- Πράσινη σαλάτα μέτρια κομμένη ( μαρούλι, αντίδι, σαλάτα κ.ά. )
- Λίγη μουστάρδα (προαιρ. )
- Στραγγίζουμε τον τόνο και τον ανακατεύουμε με το κρεμμύδι, το μαϊντανό, την πιπεριά ή κάπαρη ή αγγουράκι.
- Προσθέτουμε τη μαγιονέζα μας, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε και λίγη μουστάρδα, αν θέλουμε να δώσουμε μια πιο πικάντικη γεύση στη σαλάτα μας.
- Κόβουμε την πράσινη σαλάτα μας και τη ραντίζουμε με λίγο λάδι και ελάχιστο ξύδι. Ανακατεύουμε καλά.
- Βάζουμε την τονοσαλάτα μας επάνω και τη στολίζουμε με υλικά που έχει μέσα η σαλάτα μας.
- Για μια πιο ελαφριά εκδοχή, βάζουμε μισή μαγιονέζα, μισό γιαούρτι.
- Μπορούμε να φτιάξουμε σάντουιτς με τονοσαλάτα και αγγούρι.
- Επίσης μπορούμε να ανακατέψουμε ψιλ/μένο μαρούλι στην τονοσαλάτα μας και να γεμίσουμε σουδάκια μπουκιάς λίγο πριν τα σερβίρουμε.
- Βάζουμε ένα μπολ τονοσαλάτα στο κέντρο ενός δίσκου και τριγύρω βάζουμε κρακεράκια, λαχανικά ή κριτσίνια και βουτά ο καθένας στο μπολ. Μια ιδέα για να συνοδέψουμε το ποτό μας
- Μπορούμε να κάνουμε τονοσαλάτα με κοντό ζυμαρικό. Αφαιρούμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε ψιλ/μένες χρωματιστές πιπεριές. Ανακατεύουμε το κρύο ζυμαρικό με την τονοσαλάτα μας και αφήνουμε στο ψυγείο για λίγο. Τη σερβίρουμε σε διάφανη σαλατιέρα ή σε ατομικά ποτήρια.
- Μπορούμε με αυτή τη συνταγή να φτιάξουμε μια ωραία πατατοσαλάτα. Αρκεί να ανακατέψουμε τις πατάτες αφού τις έχουμε αλατοπιπερώσει και λαδώσει ελαφρά με την τονοσαλάτα που σας δίνω.