Τάρτα με φρέσκα δαμάσκηνα
ζύμη
- 500 γρ αλεύρι
- 40 γρ ζάχαρη
- 60 γρ βούτυρο
- 1 αυγό
- 1 φακελάκι ξερη μαγια (αν έχετε φρεσκια 25 γραμμάρια)
- ¼ χλιαρό γάλα (300μλ)
Για το στρόισελ
- 175 γρ ζαχαρη
- 175 γρ. βούτυρο
- 300 αλεύρι
- και λιγο μπεικιν
-
Ρίχνουμε το χλιαρο γαλα, τη μαγιά και την ζαχαρη, ανακατεβουμε ,καλα μέχρι να κανει φουσκαλίτσες. Το σκεπαζουμε και το βαζουμε σε ζεστο μερος να φουσκώσει.
- Όταν φουσκώσει βαζουμε το αυγο, το χλιαρο βούτυρο και αρχιζουμε να πλαθουμε,να μας γινη μια μαλακια ζυμη να μην κολάει στα χερια μας.Την σκεπαζουμε,και την βάζουμε σε ζεστο μερος να φουσκώσει για 30 λεπτα.
- Τωρα που μας εχει πια φουσκώσει, την χωρίζουμε στα δυο.
- Ανοίγουμε ενα φύλλο και το βαζουμε στο βουτυρωμένο ταψί φούρνου, το πατάμε λίγο με το πιρούνι παντου και έτσι κάνουμε τρύπες για να αναπνέει η ζυμη μας στο ψήσιμο.
- Τώρα βαζουμε τα καθαρισμένα δαμάσκηνα που εχουμε πλύνει και εχουμε βγάλει το κουκούτσι, στην σειρά, ανηχτα , όρθια και κοντα το ένα στο άλλο. Μια σειρά μετα την άλλη. Βαλτε κανελα απο πανω και λιγο ζαχαρη.
- Φτιάχνουμε το στρόισελ: Το αλεύρι, μπεικιν, ζαχαρη και χλιαρο βούτυρο, πλαθετε με τα χερια καλα και τα τρίβετε με την παλαμη σας και το βάζετε πανω στα δαμασκηνα παντου.
- Σε ζεστο φουρνο 30 λεπτα, αναλογα τον φουρνο,στους 180ο αέρας!
- Δοκιμή με μια πηρουνα,η μαχαίρι να σηκωνετε λιγο το γλυκο αν ειναι ψημενο απο κατω,και το στροισελ να ροδοκοκκινίσει!
Την άλλη μισή ζύμη την άνοιξα φύλο και εβαλα παπαρουνοσπορο με κρανμπερης και το εκανα ρολο και τα εκοψα σε ενα ποντο και τα εβαλα στο ταψί και στον φουρνο για περίπου 20 λεπτά στο 180ο.