Σπανακοτυρόπιτα ήλιος
- Υλικά για το φύλλο:
- 500 γρ. αλεύρι,
- 100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,
- λευκό κρασί ζεστό (περίπου 200 ml),
- 1 κ.γλ. αλάτι.
- Εναλλακτικά 2 φύλλα σφολιάτα
- Για τη γέμιση:
- 300- 400 γρ. σπανάκι ζεματισμένο,
- 300 γρ. τυρί ρικότα ή άλλο ελαφρύ τυρί κρέμα,
- 1 αυγό,
- 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη,
- αλάτι,πιπέρι.
- Φύλλο:Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρις ότου έχουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική.
- Χωρίζουμε σε δυο μέρη τη ζύμη,παίρνουμε το ένα και ανοίγουμε στρογγυλό φύλλο.
- Ενώνουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε μπολ.
- Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά το φύλλο να τραβήξει τα υγρά.
- Ξεκινάμε βάζοντας γέμιση στο κέντρο του φύλλου και έπειτα κυκλικά στην άκρη του.
- Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο το βάζουμε απάνω και κλείνουμε τη γέμιση καλά πιέζοντας το γύρω γύρω με ένα πιρούνι.
- Τώρα στο κέντρο του φύλλου με την βοήθεια ενός μικρού μπολ ή μικρό πιατάκι "κρατάμε" την γέμιση σταθερά και χαράζουμε σε λωρίδες όλο το φύλλο.
- Παίρνουμε κάθε λωρίδα και την γυρίζουμε 2-3 φορές να σχηματίσουμε τις ακτίνες του ήλιου,αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° για μισή ώρα περίπου να ροδίσει.
- Παραλλαγή ,όπως την έκανα εγώ: Έκοψα στρογγυλά τα φύλλα σφολιάτας.Σοτάρισα το σπανάκι σε λίγο λάδι μαζί με 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, πρόσθεσα τυρί φέτα και λίγο τριμμένο τυρί.
- Η υπόλοιπη διαδικασία είναι η ίδια με την αρχική συνταγή.
Όπως κι αν την φτιάξετε είναι πολύ όμορφη για μπουφέ,για το Κυριακάτικο τραπέζι για παιδικό πάρτι. πηγή