Σουμάδα η Μικρασιάτισσα
- 800 γρ. αμύγδαλα
- 2 πικραμύγδαλα
- 1 ½ κιλό ζάχαρη
- 6 ποτήρια ζεστό νερό όχι καυτό
- Ροδόνερο ένα ρακοπότηρο
- 1 σταγόνα εσάνς αμυγδάλου για μαγειρική
- Ζεματάμε τα αμύγδαλα αφήνοντας να πάρουν μια βράση
- Τα ξεφλουδίζουμε και τα ρίχνουμε στο μούλτι
- Ρίχνουμε λίγο νεράκι, για να αλεστούν πιο εύκολα
- Όταν τα πολτοποιήσουμε τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι που το έχουμε στρώσει με τούλι και από κάτω έχουμε μια κατσαρόλα
- Σουρώνουμε τον πολτό καλά
- Κατόπιν ρίχνουμε από πάνω το νερό και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά Μαζεύουμε το τούλι σαν πουγκάκι, στύβουμε καλά ότι έχει απομείνει
- Το δένουμε με μια κλωστή για να μην μας ανοίξει και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα
- Το αφήνουμε μερικές ώρες, το στύβουμε καλά και το πετάμε
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς
- Που και που το ξαφρίζουμε
- Όταν γίνει ένα πηχτό σιρόπι, λίγο πιο αραιό από της βυσσινάδας ,το αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το ροδόνερο και την εσάνς.
- Το φυλάμε σε γυάλινα μπουκάλια αφού κρυώσει
- Την σερβίρουμε αραιωμένη με κρύο νερό, όπως την βυσσινάδα
- 2 μέρη νερού 1 μέρος σουμάδα, είναι η ιδανική αναλογία
- Ισως λέξη σουμάδα προέρχεται από το «σουμάδ» (=σημάδι), δηλαδή ένα δώρο του γαμπρού προς τη νύφη που σφράγιζε τη συμφωνία για τον γάμο και ακολουθούσε αμέσως το κέρασμα με το ποτό.
- Ίσως και από το ινδικό soma (είδος ποτού).
- Ήταν συνδεδεμένο με χαρούμενες περιστάσεις, γάμους και αρραβωνιάσματα.
- Από μια κόκα κόλα έχει λιγότερη ζάχαρη, γι’ αυτούς που ίσως σκεφτούν, την περιεκτικότητα της σε ζάχαρη .
Άντε και στις σουμάδες σας οι ελεύθερες !