Σουφλέ πατάτας

Το σουφλέ πατάτας που σας προτείνω είναι ένα πολύ νόστιμο πρώτο πιάτο αλλά θα μπορούσε άνετα να σερβιριστεί και σαν κύριο γεύμα γιατί είναι πλούσιο σε υλικά και σε θερμίδες βέβαια γιατί έχει σαν βάση την τηγανιτή πατάτα.
Αξίζει όμως να το δοκιμάσετε σ ένα τραπέζι γιατί αρέσει πολύ και στους μικρούς μπόμπιρες που συνήθως δεν τρώνε και πολλά σ ένα τραπέζι !
-
1 1/2 κιλό πατάτες
-
1 κονσέρβα τεμαχισμένα μανιτάρια μεσαίου μεγέθους
-
1/2 κιλό τυρί gouda τριμμένο
-
1 μέτριο κουτί κρέμα γάλακτος
-
10 φέτες ψιλοκομμένο μπέικον
-
5 φέτες ψιλοκομμένο ζαμπόν
-
αλάτι και πιπέρι
-
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μπαστουνάκια.
-
Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
-
Τις βάζουμε σ ένα πυρέξ, τις αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μπέικον, το ζαμπόν, τα μανιτάρια και το μισό τυρί.
-
Ανακατεύουμε πολύ καλά και καλύπτουμε την επιφάνεια του φαγητού με το υπόλοιπο τυρί.
-
Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρει ένα χρυσοκίτρινο χρώμα.
-
Αν θέλουμε το φαγητό μας σε πιο light εκδοχή μπορούμε να αντικαταστήσουμε το gouda με Milner ή Fina που έχουν λιγότερα λιπαρά, το ζαμπόν να είναι άπαχο γαλοπούλας και να βάλουμε κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά αν και θα συνιστούσα την κανονική για περισσότερη γεύση.
-
Επίσης το ίδιο σουφλέ το έχω φτιάξει και με βραστές ή ψητές πατάτες και ήταν επίσης νόστιμο αλλά πιο ελαφρύ.
-
Μπορούμε να προσθέσουμε βρασμένο αρακά, καρότα, πιπεριές και ότι αλλαντικό θέλουμε.
-
Με αρακά, καρότα και πιπεριές είναι πολύ νόστιμο και πολύ ευπαρουσίαστο γιατί έχει πολλά χρώματα, αλλά δεν το προτιμούν πολύ οι μικροί μας φίλοι.
-
Επίσης ωραίο γίνεται και με ψητό κοτόπουλο και μπέικον.
-
Ψήνω το κοτόπουλο, και το ψιλοκόβω στο πυρέξ με τις πατάτες.
-
Το ίδιο κάνω και με το μπέικον.
-
Προσθέτω τυρί τριμμένο και κρέμα γάλακτος και το ψήνω.