Σουφλέ με τυριά και μπεσαμέλ
- 1 φλιτζάνι τσαγιού γκούντα ψιλοτριμμένη,
- 1 φλιτζάνι τσαγιού κασέρι ημίσκληρο ψιλοτριμμένο.
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ένταμ επίσης ψιλοτριμμένο.
- 1 φλιτζανάκι του καφέ παρμεζάνα ψιλοτριμμένη.
- Λίγο βούτυρο και λίγο αλεύρι για την φόρμα.
Για την Μπεσαμέλ:
- 50 γραμμάρια αλεύρι.
- 50 γραμμάρια βούτυρο.
- 3 αυγά ,
- 600 γραμμάρια γάλα ,
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο.
- Αλάτι και πιπέρι.
- Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια, χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την βάζουμε στο ψυγείο.
- Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ βάζοντας στην φωτιά το βούτυρο για να λυώσει και στην συνέχεια το αλεύρι να ξανθίσει . Ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφριά μπεσαμέλ. Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο.
- Κατεβάζουμε από την φωτιά και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και βάζουμε μέσα τα κροκάδια ένα-ένα και ανακατεύουμε καλά ,μέχρι να ενσωματωθούν με το υπόλοιπο μείγμα. Ρίχνουμε τα τυριά ανακατεύοντας συνεχώς, στο τέλος ρίχνουμε και την μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά μέχρι να γίνει ένα μείγμα.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα με διάμετρο 20 εκατοστά ,την τινάζουμε να φύγει το περίσσιο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα το σουφλέ μας.
- Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και παρατηρούμε απέξω χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο. Μόλις το σουφλέ φουσκώσει επάνω στο χείλος της φόρμας και ροδοκοκκινίσει ,είναι έτοιμο. Το σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα!
Με συνταγή του Ηλία Μαμαλάκη