Πλεκτή μηλόπιτα
- 350 γρ Αλευρι
- 150 γρ Γαλα (χλιαρο)
- 1 κ.σ. Μαγια
- 3 γρ Αλατι
- 1 Αυγο
- 50 γρ Βουτυρο(Λιωμενο)
- 2 κ.σ.Ζαχαρη
Γεμιση
- 5 μηλα
- 2 κ.σ. ζαχαρη
- Κανελα
- 1 Αυγο για πασπαλισμα
- Έχουμε πλυνει και καθαρισει τα μηλα μας ή και χωρις να τα εχουμε καθαρισει τα κοβουμε σε φετακια λεπτα, τα βάζουμε σε μπολ με λιγο λεμονι για να μη μαυρισουν. Καλύτερα να το κανετε όταν εχετε ανοιξει το φυλλο.
- Βαζουμε το αλευρι, σε ενα μπολ, κανουμε στην μεση ενα λακουβακι και βαζουμε την μαγια με το χλιαρο γαλα και τις 2 κουταλιες ζαχαρη. Ανακατεβουμε καλα, να κανει λιγο φουσκαλιτσες. Το σκεπαζουμε και το αφηνουμε για 10 με 15 λεπτα να φουσκωσει.
- Συνεχιζουμε με το που βαζουμε το αλατι στην ακρη, μεσα στο αλευρι και ριχνουμε το χλιαρο γαλα,το αυγο,και το λιωμενο βουτυρο, ανακατεβουμε καλα.(εγω το εκανα με τα χερια,εσεις καντετο στην μηχανη κουζηνας αν θελετε). Αν κολλάει στα χερια , λιγο Αλευρη, ουτε μια κουταλια και το δουλευετε καλα,σε μια μαλακη ζυμη!(ειναι πολύ μαλακια ,και δεν κολαει στα χερια, μην βαλετε παρα πανω αλευρι)
- Βαζουμε σε μια λεκανη με μια σταγόνα λάδι ,και πασαλείβουμε καλα τον πατο και βαζουμε την ζυμη μας να ξεκουραστει για μια ωρα.
- Οταν περασει η ωρα και εχει φουσκώσει ,ανοίγουμε ένα φυλλο,40 Χ 35 μπορει και παραπανω, το παχος του να ειναι περιπου μισο ποντο, αλλα ουτε και ενα ποντο, για να μην γινει πολυ παχυ.
- Βαλετε στην μεση του φυλου λιγο λιωμενο βουτηρο και επανω ζαχαρη και κανελα, μετα τα μηλα στην σειρα, σαν σκαλα, με ζαχαρη και κανελα ,αν εχετε βαλετε σταφιδες η κρεμπερις του ταιριαζει. Στα πλαγια κοβουμε με ενα μαχαιρι καθε 2 ποντους λουριδες,(κοιταξτε τη φωτο)και τις τραβατε λιγο ,στο μακρος ,να διαπλαστει. Αρχιναμε να το κλεινουμε και να το πλεκουμε .
- Το αφηνετε για λιγο να φουσκωσει και το πασαλείβετε με το αυγο και το βαζετε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180ο για περιπου 40 λεπτα
Να το προσεξετε, οταν το βγαλετε,να το πασαλείψετε, αμεσως με κρυο βουτυρο!
Κατι ακομα, το προσφερουμε και ζεστο, με παγωτο βανιλια!
με το παγωτάκι θα είναι τέλεια!!!!!!!!