Πίτα ινδοκάρυδο με σιρόπι της Αργυρώς
- 1 φλ. τσαγιού αλεύρι
- 1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
- 1 φλ. τσαγιού βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλ. τσαγιού ινδική καρύδα
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γραμ.)
- 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 2 βανίλιες
- ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
- Για το σιρόπι:
- 3 ποτήρια νερό
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- φλούδα λεμονιού
- 1 φλ. τσαγιού καρύδα για το γαρνίρισμα.
- Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα για 5΄-6΄ να αφρατέψει και να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους ώστε να τους απορροφάει το μείγμα.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ξύσμα, τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ και την καρύδα συνεχίζοντας το χτύπημα. Στο μεταξύ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και διαδοχικά προσθέτουμε στον κάδο τη μαρέγκα, το αλεύρι και το σιμιγδάλι.
- Αδειάζουμε την πίτα σε στρογγυλό ταψί 30 εκ. πολύ καλά βουτυρωμένο. Με την ανάποδη κουταλιού στρώνουμε την επιφάνεια.
- Ψήνουμε την πίτα ινδοκάρυδο στους 170οCσε αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο και στη μεσαία σχάρα, για περίπου 40΄, ώσπου να φουσκώσει καλά και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας σε κατσαρολάκι το νερό,τη ζάχαρη και την φλούδα λεμονιού για 15 λεπτά.
- Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, όπως είναι καυτό το γλυκό το χαράζουμε με μαχαίρι σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και το περιχύνουμε προσεκτικά με κουτάλα με το καυτό σιρόπι.
- Πασπαλίζουμε με την καρύδα Ή αν δεν μας αρέσει η έξτρα καρύδα το απολαμβάνουμε σκέτο.
Πηγή συνταγής: https://www.argiro.gr/recipe/pita-indokarudo-me-siropi/