Πατσάς κόκκινος με χοιρινό κεφαλάκι
- 1 χοιρινό κεφαλάκι.
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ,
- μια πατάτα μεγάλη ,
- 6-7 σκελίδες σκόρδο.
- Πάπρικα (κόκκινο γλυκό πιπέρι),
- καυτερό κόκκινο πιπέρι(μπούκοβο),
- ξύδι ,
- αλάτι.
- Ζητάμε από τον κρεοπώλη να κόψει το κεφάλι σε δύο -τρείς μεριές για να βράσει ευκολώτερα. Επίσης να καθαρίσει τα λίπη από πάνω. Έτσι γίνεται πιο ελαφρύς ο πατσάς μας.
- Βάζουμε από βραδύς το κεφαλάκι σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό ,που το αλλάζουμε συχνά να καθαρίσει το αίμα. Το πρωί βάζουμε σε καθαρό νερό το κεφαλάκι να βράσει και το ξαφρίζουμε όσο βγάζει αφρό .
- Επίσης βάζουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι ,τρείς σκελίδες σκόρδο και την πατάτα, προσθέτουμε και αλάτι. Το βράζουμε επί 3 ώρες σε μέτρια φωτιά.
- Όταν γίνει καλά το κρέας και ξεκολλά από τα κόκκαλα το τραβάμε από την φωτιά ,βγάζουμε το κρέας και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Αφαιρούμε το ψαχνό και πετάμε τυχόν λίπη. Το κόβουμε κομμάτια τέτοια που μας αρέσουν (μικρά η μεγάλα). Σουρώνουμε τον ζωμό και τον αφήνουμε να κρυώσει, θα μαζευτεί όλο το λίπος επάνω ,το παίρνουμε με κουτάλι και το πετάμε.
- Ξαναβάζουμε το κρέας μέσα στον ζωμό προσθέτουμε 1 κουταλιά σούπας κόκκινο γλυκό πιπέρι, διορθώνουμε αν χρειαστεί στο αλάτι και το δίνουμε 2-3 βράσεις.
- Χτυπάμε σε γουδί τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδου με αλάτι και καυτερό πιπέρι ,προσθέτουμε και λίγο ξύδι .Έτσι κάναμε το σκορδοστούμπι από το οποίο βάζει ο καθένας όσο θέλει στο πιάτο του.